KENANGAN DI MAHKAMAH

Monday, December 16, 2013
Hari ni buat sekian kalinya saya keluar 'membeli' sarapan lagi... Rasanya dah lebih seminggu saya tak prepare breakfast... keluar beli aje.  Macam ni la rutin saya time early pregnancy, susah sikit nak masak, semua benda saya rasa mual... Kesian dkt anak² & husband, terpaksa membeli selalu.  Last sekali saya keluar membeli sarapan pun masa mengandungkan si Misha... 

Masa tu saya terpaksa heret Tiha & Ieqa sekali.  Kali ni Tiha dah besar, jadi saya just tinggalkan dia dgn adik² kejap.  Dia dah pandai call kalau ada apa² & boleh peratikan adik notti nya tu dari buat benda bukan²...


Saja letak gambar di Mahkamah Jalan Duta masa kes buat tuntutan dulu.  Kalau berkesempatan saya ingat nak scan semua form & cerita prosedur mahkamah ni.  Jadi sapa-sapa yang nak try buat tuntutan mahkamah boleh refer entry saya.  Ye la masa saya ke mahkamah dulu bukan main confused lagi, try call Sukaguam & Khidmat Guaman percuma yg ada di Mahkamah pun tak dapat membantu.  Jurubahasa Mahkamah le yang banyak explain kat public macam saya ni (yg tak tau pasal term mahkamah) & terangkan prosedur & borang² yg harus diisi seterusnya.

Sebenarnya tuntutan di Mahkamah akan menjadi mudah jika pihak defendan tu bekerjasama.  Macam kes saya ni, berkali² prosiding dia tak datang sampaikan Majistret dah keluarkan waran tangkap!  Tapi banyak kes lain yang saya perhati, senang aje, buat tuntutan, then dapat bayaran.  Memang happy je muka plaintif.  Majistret yang handle kes saya tu pun sampai dah boleh cam & dah naik pening tengok kedegilan defendan (tapi saya pun degil juga, still tak drop kes walaupun hampir² kes ni tergantung macam tu aje)...

Apapun, kes dah selesai.  Selain tuntutan, deposit mahkamah pun saya dah dapat balik... Syukurlah akhirnya tak perlu lagi saya berhadapan dengan prosiding yang tak pernah habis...


2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: December 16, 2013 at 4:30 PM said...

Wah.. kina pgnnat lagi? Tahniah.. nak tambah ahli lagi..seronokla kan.. pasti tiga beradik tu pun tunjukkan keseronokan nak jadi kakak.. bila jangka bersalin?

Saya tumoang gembira kes mahkamah ni dah selesai... tak payah susah hari pasal perkara ni lagi kan...alhamdulillah

{ Kina } at: December 18, 2013 at 12:24 PM said...

Thx Aisy.. Alhamdulillah... memang tiap² hari tanya apa nama adiknya... jantinyanya.. penat nak explain... hehehe...

Ye lah... pada awalnya saya positif kes ni boleh settle awal, tak sangka plak jadi susah sampai macam tu. Tapi takpelah.. benda dah selesai... Syukur sangat!

Post a Comment