BREKPES

Monday, April 14, 2014
Breakfast kami anak beranak... jarang berkuih muih apatah lagi bernasi (nasi lemak / nasi goreng)... simple aje kan.  Most of the times budak² ni request cereals aje.  Stok cereals memang sentiasa ada, everymonth bertukar flavour.  Mama je cepat boring, jadi Mama xde la layan sangat cereals diorang tu.  

Ieqa mintak roti gula, Tiha pulak nak lempeng cicah susu... Mama layankan aje la sebab Mama nak perabis baki kuah kari ikan dalam peti tu.  Kalau tak malas jugak nak buat 2 jenis benda satu² masa.. hehehe... Lagipon Mama tengah control sugar intake sekarang ni...

Ni breakfast Saturday lepas.  Anak² dikidnap oleh Wawan & Tok Ki bawak pegi kenduri (kecuali Misha).. jadi Mama & Baba dating kat rumah dengan santainya.. hehehe...
Oh ye.. sebut sal gula.. Last week saya saje je gatal tangan test gula.  Sejak preggy ni saya tak test lagi pon.  Time lunch tu saya layan nasik & masak lemak cili padi pucuk paku.  Sekali test... 7.6 da!! Terkejut.. macam tak percaya... tak pernah lagi reading gula saya setinggi ni.  Mula lah bimbang... ye la dah masuk 36 ni, maybe body makin alah dah kot.  Paling saya susah hati kalau kantoi masa sessi minum air gula nanti!.. adusshh... Tak sanggup saya nak ulang alik buat test gula 4x sehari tu!  Dahla jauh, jam plak tu...

Start dari tu saya pon mula careful dengan makanan& ambik reading every 2 hours lepas makan.  Just untuk pantau how serious my GDM problem tu.  Alhamdulillah.. after 2 days pemantauan... reading tak pernah sampai 6.

Sedikit sebanyak saya musykil kenapa reading gula saya hari tu naik mendadak?  Nak kata sebab makan nasi, agak pelik sebab lepas² tu saya ada juga ambik nasi, tapi reading still ok.  Cuma yang bezanya, pada hari kejadian, saya gunakan beras wangi untuk memasak nasi (beras mintak dari MIL sebab kehabisan stok).  Lori Tesco yang patutnya deliver beras tak sampai lagi, maka MIL la tempat kami menagih simpati.. hehehe...

Ohh.. sesiapa ada problem GDM or diabetes, please take note... pantau reading gula anda bila memakan beras wangi... Saya tak pasti teori saya ni betul ke tak.  Tapi saya memang playsafe & takkan ambik beras wangi during pregnancy lagi dah.  Baik cegah sebelum parah kan.. lagipun keselamatan kandungan yang jadi keutamaan sekarang ni.  Nanti dah bersalin, lain cite.. heheheh...


2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: April 16, 2014 at 9:41 AM said...

Insya Allah ni sementara mengandung ja. Lepas ni tak ada kot tahap gula tinggi macam tu. Agaknya betul teori Kina pasal beras wangi ni.. saya rasa lojik

{ Kina } at: April 18, 2014 at 3:05 PM said...

Harap² la.. tapi kalau umur meningkat kena diabetes pon memang dah expect.. Ye la sebab both parents ada.. Saya syak beras wangi tu sebab saya selalu juga makan nasi, tak pernah lebih dari 6. Maybe sebab beras wangi lebih berkanji (ala pulut) jadi glukosnya amat tinggi... mungkin...

Post a Comment