LASAGNA

Thursday, April 24, 2014
Dulu saya pernah share cara buat lasagna.  Tapi masa tu naive lagi, saya rebus dulu sheet lasagna ni.. (dah dapat ajaran mcm tu).  Tapi lepas² tu saya try masak je terus, takyah rebus dulu (dah belakang kotaknya pun ckp cenggitu kan, bakpe nak susah²)....

Saya biasa guna Lasagna Sheet brand San Remo (kotak merah tu)... kat belakang tu ada sekali resepi white sauce & cara pembuatannya... Haaa.. ikut kat situ aje pon boleh...

Haa.. kat bawah ni caranya... Nak buat lasagna adalah amat mudah kalau dah ada kuah spaghetti & white sauce.  Hari tu time takde air, saya defroze white sauce & gunakan baki kuah spaghetti sebelumnya... Jadi kejap je siap... 

Layer 1 - Ratakan kuah merah (sos spaghetti), seeloknya cair sedikit supaya lasagna lebih lembab.  Then sedikit white sauce (kalau suka banyak pon boleh)...

Layer 2 - Susun sheet lasagna... jangan teralu rapat nanti hasilnya lasagna akan bergelombang (lasagna ni akan mengembang, mcm pasta lepas direbus).  Yg saya buat ni kira rapat, ruang lebih lagi pun ok.  Ni saya tgh perabiskan stok lasagna sheet yg ada... 

Layer 3 - Kemudian ulang langkah tadi - sos merah & sos putih... then lasagna sheet.. Buatlah sampai berapa layer yg uols nak.. 

Layer paling atas pastinya sos putih... letak sebanyak mungkin.. jika boleh tutup sepenuhnya sos merah & tabur lagi extra cheese.. (saya suka taburkan parmesan, mozarella & cheddar)... tak kisahla.. yg mana korg suka... Lagi banyak lagi best.. Ni versi catuan cheese namanya.. (takut bam bam... hehehe)...

Preheat oven then bake at 180c for 40minutes...

Sudah siap... panas² lagi tu, siap gelembung² sbb bubbling lagi... Oh ye, untuk keselamatan, cucuk dengan garfu, kalau lembut aje, dah oklah tu. Masa melayer tadi pastikan jugak sheet tu dtutupi kuah sepenuhnya....
Mudah aje nak buat lasagna ni... Biasanya saya mmg akan buat kuah pasta lebih & bakinya akan dibuat lasagna.  Kalau malas lagi, beli aje sos segera Prego tu (saya kurg gemar sbb rasanya agak manis)... Tapi ikut taste masing² lah kan... :)

2 comments:

{ Shamsiah Abdul Rahman } at: April 24, 2014 at 6:38 PM said...

Suka mkn tapi x pandai nak buat sendiri..
Solution : p je Pizza Hut dekat umah ni tiap kali berhajat..

{ Kina } at: April 25, 2014 at 12:36 AM said...

Nak buat macam tu boleh jugak Kak... lagi mudah, cuma sediakan ongkosnya aje.. hehehe...

Post a Comment