MARI BERMAIN PLAYDOUGH!!!

Sunday, April 27, 2014

Kanak² yang tengah kusyuk bermain... 
Budak² kat rumah dah lama sangat mintak buatkan playdough, Mamanya memang malas sikit... macam² alasan bagi... hehehe.. Arini ada air & mood Mama tengah rajin nak melayan, berjaya lah diorang buat playdoh idaman.  Bukan main bising lagi si Ieqa sepanjang buat tu... Adooii... Volume budak ni memang rosak sikit... Takde button slow... hehehe...


Saya guna resepi yang tak dimasak... gaul² aje.  Tak sure dah dari mana sumbernya... Ni bahannya -
2 cawan tepung
1 cawan garam
1 sb minyak
1/2 - 1 cawan air
 Gaulkan kesemuanya kecuali air... then masukkan air 1/2 cawan dulu.. gaul.. & tambah lagi sampai perlu.  Kalo terlajak lembik, tambah aje tepung semula okeh...
Saya kepalkan kepada 7 bahagian

Proses menambah warna... gunakanleh pewarna makanan yang ada... Diorang tolong gaulkan, tapi memang dengan bersusah payah le.. Habis tangan masing² comot dengan kaler.  Last² Mama jugak yg siapkan...

Haa... dah siap... masing² dah tak sabar nak main.  Mujur masa tengah buat tadi si budak buas tengah tido.  Elok je siap, dia pon muncul tersengih² kat dapo... bukan main hepi nampak ada playdoh!  Kakak² je susah hati sebab minah kacau sudah bangun!!  

Saya letak dalam bekas ni supaya senang nak simpan & bagi diorang main kat living beralaskan surat khabar... :)

Tiha buat pizza... Boleh tahan tak berseni hasil pertamanya... lepas² tu dia berjaya buat ice cream & cupcakes... 

Ieqa pulak buat treasure... Treasure??  Treasure apapon Mama tak pasti... tapi lepas² tu dia berjaya buat cili, betik dll... Tiha dok puji cantik, bukan main bangga la dia... 
Baba buatkan snowmen (Olaf la kononnya).. tapi Ieqa kata macam Penguin!... hahahaha... Bab kritik, membebel.. kita bagi kat Ieqa.. ada je yg kat kena!!  Kat sebelah Olaf tu Ieqa buat Halloween... Haaa.. tengok... suka² je dia namakan hasil tangan dia yang tah pehapa tu.... Apa yang Halloween dengan benda tu Mama pun tak tau... kompius laaaa... 
Apapon memang ralit diorang main.  Berbaloi Mama buat tadi.  Si Misha.. as usual, jadi tukang kacau!  Direca²/koyak² playdoh cari serpihan kecil & dicampak²... Jenuhla kakak² dok kutip.  Asal elok je Kakak² gumpalkan.. dia koyakkan semula... memang never ending la jadinya!



2 comments:

{ Shamsiah Abdul Rahman } at: April 28, 2014 at 3:46 PM said...

Mcm ni punya cute.. Auntie Sham pun nak join main sama..

{ Kina } at: April 28, 2014 at 7:12 PM said...

Dah terlambat lah Auntie... hari ni Mama suruh diorang buang sebab tak larat nak sental lantai!... heheehehe..

Post a Comment