Mari memasak pucuk ubi... dah lama menu nasi kami berkuahkan masak lemak cili padi, bahan dalamnya sama ada rebung, telur, ayam, pucuk paku, terung.. etc... Entah kenapa kalau masak nasi aje, terus terfikir nak makan masak lemak cili padi. Laju je stok santan habis. Memang tak sihat betul menu ni kan? Kalau buat menu macam ni, suami pun suka, cuma anak² saya akan gorengkan telur, rebuskan pasta atau apa² lagi lah sebagai pengganti.
Assistant Mama sedang sibuk menguruskan pucuk ubi. Tiha tengah tunggu transport ke sekolahnya datang, jadi takleh nak join takut bajunya kena getah pucuk ubi.... |
Hambik... setengah periuk Alumite ni dapat... Banyak tu.... |
Oh ye.. sejak catuan air ni, saya suka masak lebih time ada air. Jadi bila air takde, saya panaskan balik aje lauk yg dimasak sebelum tu. Contohnya pucuk ubi ni saya masak hari Sabtu lepas. Bakinya saya simpan dalam bekas kaca & sumbat dalam peti. Isnin takde air, saya just panaskan dalam microwave aje. Ayam diperap garam kunyit memang dah spare dalam peti, jadi goreng aje.. so memang takde la messy dapur.. hehehe...
Budak² ni pula makan lebihan Nasi Kabsah & Mulawah dinner kami hari sebelumnya... Memang sesuai buat camni... hehehhe... Asyik ngelat je kejenya kan... :P
1 comments:
Assalamualaikum dik,
Gulai pucuk ubi.. kut K.Sham never a NO NO.
Laju je tekak ni terima.
Adatlah.. selera org kampung.
Post a Comment