PUCUK UBI

Tuesday, April 15, 2014
Mari memasak pucuk ubi... dah lama menu nasi kami berkuahkan masak lemak cili padi, bahan dalamnya sama ada rebung, telur, ayam, pucuk paku, terung.. etc... Entah kenapa kalau masak nasi aje, terus terfikir nak makan masak lemak cili padi.  Laju je stok santan habis.  Memang tak sihat betul menu ni kan?  Kalau buat menu macam ni, suami pun suka, cuma anak² saya akan gorengkan telur, rebuskan pasta atau apa² lagi lah sebagai pengganti.  

Assistant Mama sedang sibuk menguruskan pucuk ubi. Tiha tengah tunggu transport ke sekolahnya datang, jadi takleh nak join takut bajunya kena getah pucuk ubi....  

Saya celurkan dulu pucuk ubi (kalau beli di pasar, takde la pucuk mana pun kan).. jadi kena rebus lama sikit kalau x nak keras/liat masa dimakan.  Pastu saya potong² plak... Entah betul ke tak cara saya masak ni.. Main ikut dan saya je... hehehe...

Hambik... setengah periuk Alumite ni dapat... Banyak tu.... 
Buat masak lemak cili padi cara saya mudah aje, sekadar rebuskan cili api dan serbuk kunyit... serai juga kalau nak.  Santan pun guna yang kotak aje.  Bahan perasa dalam tu kadang² saya gunakan udang or bilis.. sometimes ikan kering.. mana² la kan...

Oh ye.. sejak catuan air ni, saya suka masak lebih time ada air.  Jadi bila air takde, saya panaskan balik aje lauk yg dimasak sebelum tu.  Contohnya pucuk ubi ni saya masak hari Sabtu lepas.  Bakinya saya simpan dalam bekas kaca & sumbat dalam peti.  Isnin takde air, saya just panaskan dalam microwave aje.  Ayam diperap garam kunyit memang dah spare dalam peti, jadi goreng aje.. so memang takde la messy dapur.. hehehe...

Budak² ni pula makan lebihan Nasi Kabsah & Mulawah dinner kami hari sebelumnya... Memang sesuai buat camni... hehehhe... Asyik ngelat je kejenya kan... :P


1 comments:

{ Shamsiah Abdul Rahman } at: April 15, 2014 at 11:54 PM said...

Assalamualaikum dik,
Gulai pucuk ubi.. kut K.Sham never a NO NO.
Laju je tekak ni terima.
Adatlah.. selera org kampung.

Post a Comment