SWISS ROLL TRIFLE

Thursday, April 17, 2014
Trifle mudah lagi... rasanya dah lama trifle ni wujud pun kan?  First time makan, masa saya ke home warming party our friend sekitar 2004 dulu... belum kahwin pun lagi.  Masa tu rasa kemain sedap lagi... ye la something new & nampak mudah sangat nak buat.  

Tapi tak terbuat pon jugak.. hehehe... Adik saya plak yang terajin buat (dia memang kaki buat dessert, pantang nampak resepi baru, mostly dari blog Kak Ita Masam manis tu).... So kali ni saja saya buat sebab anak² dok request, plus ada lebihan jelly yang adik sedekah masa buat kenduri Akikah anaknya di kampung aritu... 

Potong swiss roll ikut thickness yg kita nak, jangan terlalu tebal nanti tak best... (kek ni tak habis diguna semua, rasanya 3 potong dingap oleh Ieqa & Misha)...

Susun dalam bekas (tak kisahla bekas besar ke kecik, janji mudah nak dimakan nanti).... Saya dapat dalam 7 bekas ni aje...

Masak custard - Saya gunakan 1 tin susu cair + 1 tin air, 4-5 sudu besar tepung kastad & sedikit gula... kacau atas api sampai sedikit likat.  Sukatan ni agak² aje ye.. Tak perlu terlalu pekat macam puding, nanti custardnya keras pula... Meleleh² sikit pon ok.  

Bila custard mula membeku, masak pula jelly segera atas api & tuang di atas custard tadi.....
Bolehlah sejukkan & simpan di dalam peti.  Sedap dimakan sejuk... senang kan?



2 comments:

{ Kenali diriku.. } at: April 22, 2014 at 3:52 PM said...

Tabur nata de coco lg best atas jelly .Baru la ada seri trifle tu, and ada something liat2 skit nk dikunyah..kalo xsuka nata blh gnti buah laici ok gak..

{ Kina } at: April 22, 2014 at 10:33 PM said...

Budak² ni tak suka... tu yg malas nak letak...

Post a Comment