Orang kata kisah lama jangan dikenang.. tapi nak buat cane, semua stok gambar² lama aje yang ada. Alasan cliche.. tak sempa nak snap or terlalu malas nak ambik gambar... heheheh...
Rasanya ramai yang dah tau fasal resepi ni... Ramai jugak blogger yang dah cuba. Dah lama sangat Amie cerita tentang kesedapan masakan yang unik ni. Saya pun cuba lah memasaknya... 1/2 kilo aje dulu cukup kot, tukang makan we all berdua aje pun.
Resepi ni saya copy paste dari blog Amie ok...
Bahan-bahan:
1 kg daging (potong kecil-kecil)
500ml santan cair
250ml santan pekat
1 kg bawang besar (potong kasar-kasar)
15 biji lada merah (potong nipis-nipis)
7 biji bawang putih (tumbuk)
3cm halia (tumbuk)
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
garam & gula
minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan lada merah dan terus kacau hingga layu.
3. Masukkan daging dan bawang. Biarkan hingga layu.... lihat gambar di bawah....
4. Gunakan api besar supaya bawang dan lada segera hancur.
5. Kemudian masukkan 500ml santan cair dan perlahankan api. Tutup kuali.
6. Setelah kuah hampir kering dan bawang serta lada menjadi hancur, masukkan pula santan pekat serta garam dan gula.
7. Kacau selalu supaya sebati dan tutup api setelah terbit minyak
Nampak mudah aje kan bahan & cara masaknya...
Tumiskan bahan penumis & kemudian masukkan lada, goreng sampai layu |
Masukkan daging & bawang pula... kacau rata sampai layu & hampir hancur |
Tambah lagi santan cair & masak sampai hancur... adjust garam gula... |
Masukkan santan pekat... kacau² sampai mendidih/pecah minyak... dah pun siap! |
Terus saya sms pesan bersahur kat rumah saya aje. Bagitau siap² ada sambal udang & masakan daging (adik saya takkan sentuh makanan ber'ikan', ikan bilis ke apa, kalau guna minyak recycle bekas goreng ikan pun dia tau!!). Memang dari kecik dia akan muntah kalau nampak Mak tengah siang ikan.
Balik raya baru² ni Mak kata tryle buat Masak Daging Sekilo ni... Rupa²nya Wife adik suka sangat dengan resepi ni. Dia story kat Mak... so dengan senang hatinya saya buatle masakan ni dengan 2 kg daging tu (combination daging lembu & kerbau). Memang habis daging dulu dari lemang!!! Ramai yang suka sampai bawak pinggan kosong ke dapur request for more...
Makanya saya potong 2 batang lemang yang big size tu & bekukan sbb nak bawak balik KL.. heheheh... Ketupat pun ada saya bekukan & simpan dalam freezer. Tunggu masa je nak makan ni.... tak sabarnyaa!!
As for me.. masakan ni ok aje..something new & terasa sangat manis bawangnya. Tapi saya decided bagi baki masakan daging sekilo dekat rumah ni (dalam freezer) kepada Ibu Mertua ku lepas Raya baru² ni coz my hubby tak enjoy sangat. Masa Raya aritu pun dia tak hadap lemang sgt sbb still prefer rendang. Nanti kita tengok feedback dari Ibu Mertua ku pulak. Hari tu kemain lagi dia menyalin resepinya, walaupun berkali² saya pesan rasa le dulu daging tu. Entah² dia tak suka ke.... tapi tetap excited mintak saya bagi penerangan cara nak masak.. hehehe...
0 comments:
Post a Comment