Ayam Goreng Kunyit

Saturday, February 9, 2013
Saya sekeluarga sedang beristirehat di kampung sekarang ni.  Maghrib tadi dah sampai.  Sekarang layan movie dengan adik & family dia kat living.  Mujur si Misha dah pengsan awal-awal tadi.. fuuhh.. kalau tak kemain liat nak tido kalau ramai orang berkumpul macam ni.  Sibuk memerhati orang & nak memanjat sana-sini tapi dalam versi 'mute' dia la.  Suara dia hanya keluar di depan ahli keluarga aje.  Pemalu sungguh gadis-gadis Mama ni.. hehehe..

Asalnya macam malas aje nak share resepi ni.  Tambah-tambah kurang berseri sebab tak cukup bahan.  Stok cauliflower & kacang hijau lak takde.  Tapi dah kepingin sangat nak makan ayam goreng kunyit, jadi buat jugaklah.  Alaa.. resepi senang aje, tapi manalah tau nanti-nanti anak cucuku nak tengok macam mana Mama/Nenek diorang buat ayam goreng kunyit ke kan...hehhe..

Saya tumis bawang besar & masukkan sayur.  Gaul-gaulkan dengan sos tiram

Kemudian masukkan ayam goreng.  Ayam ni digaul dengan garam, kunyit & lada sulah (boleh juga letak sedap rasa or stok ayam)

Gaul rata, dah siap!!  Senang je kan...

2 comments:

{ cik chinta } at: February 9, 2013 at 10:34 AM said...

sng rupenye bahan..dlu men hentam je wat. xde buku resepi la katakan. main letak je serbuk kunyit..sbb igtkn nama ayam masa kunyit tu letak kunyit bg kaler kuning..hihi..tq kak 4 sharing simple resepi ni.

{ Kina } at: February 9, 2013 at 3:41 PM said...

Ye ke.. sama-sama..dulu saya pun goreng dengan kunyit kemudian letak sayur jugak, tapi mcm takde rasa lemak-lemak manisnya mcm yg kat kedai siam.. lepas diubahsuai, ini le hasilnya. Minyak tu saya guna baki goreng ayam jugak, tapi saya cedok separuh tinggalkan sikit aje dlm kuali jadi sisa-sia gorengan tu yg buat lagi terasa sedap.. hehehe

Post a Comment