sini..
2 1/2 cups warm water (110 degrees)
1 tablespoon active-dry yeast
1 tablespoon sugar
1 tablespoon coarse salt
7 cups bread flour, plus more as necessary
4 tablespoons (2 ounces) unsalted butter, room temperature, plus more for bowls, pans, and brushing
Nonstick cooking spray
Standard buat roti saya akan aktifkan yeast dengan air suam 10-15 minit (kalau rajin, kalau tak tu saya gaulkan aje yis dengan tepung & bahan kering lain then slow-slow gaul dengan air. Dah sebati semuanya baru tambah butter dan uli sehingga jadi doh yang licin dan kenyal (10-20 minit).
Perapkan sehingga naik 2x ganda atau 30-45 minit. Bila doh dah naik, uli sikit & bentukkan ikut loyang atau apa-apa bentuk yang kita nak. Naikkan sekali lagi hingga 2x ganda, 20-30 minit then bakar pada 180c selama 30 minit.
*Saya guna breadmaker, jadi campak aje semua liquid dulu then bahan kering, on & biarkan aje. Tup...tupp ada bau semerbak aje dari dapur. Bau roti yang sedang dibakar memangle menggoda jiwa raga.
2 comments:
Nk kumpul det, nk bli bremaker, mcm best tgk akk msk roti
beli le.. kalau tengah malas menguli, kasi je BM tu ulikan.. hehehe
Post a Comment