Entry kali ni fasal kari. Saya nak makan kari ayam yang sangat pekat tapi tak nak berlemak? Cane tu? Letak rempah kari banyak-banyak nanti Ieqa tak nak makan pulak. Lagipun saya control juga dari segi pengambilan santan, sebulan 2, 3 kali aje masak bersantan. Jadi kali ni saya try masak kari gunakan yogurt. Hasilnya memang bestlah! Okey, bahan-bahan kari saya simple aje
1 biji Bawang besar (ditumbuk / dimayang)
2 ulas bawang putih (ditumbuk / mayang)
2 ulas bawang putih (ditumbuk / mayang)
1 inci halia (ditumbuk/dimayang)
sedikit daun kari (jika ada)
- saya tumbuk jika nak kari extra pekat
1 paket rempah kari ayam
1 biji tomato di potong
4 sudu besar yogurt
Setengah ekor ayam
Sedikit air & garam
Saya tumiskan bawang-bawang dan daun kari sampai wangi, masukkan rempah kemudian kacau-kacau sedikit, tambah tomato . Tambah air sikit kalau nampak terlalu kering, nanti hangit pula.
Then bolehlah masukkan ayam & yogurt. Saya suka tutup periuk semasa memasak ayam. Biarkan sehingga ayam masak kemudian boleh lah tambah garam dan serbuk perasa jika suka. Bila semua dah set, tambah air sebanyak mana yang dikehendaki sebagai kuah. Didihkan, cek semula rasanya kemudian bolehlah dihidang. Kari ni saya makan dengan roti naan, memang kena sangat la...
Tak sabar sangat nak makan sampai dah tak peduli pinggan tu ada kesan comot semua, janji sempat snap gambar.. heheheh |
Oh ye, yogurt ni berfungsi untuk lembutkan daging juga. Kalau masak ayam diletak yogurt, memang boleh rasa isinya lebih lembut dari biasa. So bolehlah try memasak ayam dengan yogurt plak ye...
2 comments:
Menarik masak kari guna yogurt ni.. Saya nak cuba juga lah nanti...
A'ah.. simple aje, cuma gantikan santan dengan yogurt. Ada juga tip yg saya dapat, kari dimasak tanpa santan & kisar 2-3 biji almond utk naikkan rasa lemak. Saya tak pernah try lagi ni...
Post a Comment