Hari ni mari kita tengok apa yang saya akan masak kalau banyak leftover dalam peti. Biasanya leftover ni serba sedikit aje, tapi sayang nak buang. Jadi saya akan simpan baki lauk pauk yg sedikit tu saya akan create satu menu lain pulak.
Bila tengok pada bahannya, sesuailah dijadikan bumbu nasi goreng. Terubuk sarawak tu dibuang tulang & saya tumbuk cili kering & bawang yang ada dalam tu. Then saya potong sedikit bawang putih & bahan besar untuk ditumis. Kemudian campak cili tumbuk & ikan masin, sardin, kacau rata. Baru masukkan nasi & sayur. Cek rasanya. Kalau tak ok adjust le dengan garam or any perasa (cukup rasa ke, kicap ke, perisa bilis atau ayam dll ye..).
Ini salah satu contoh aje le, saya ni memang jenis menyimpan baki lauk. Baki steak, ikan goreng, ayam goreng, telur dadar dan lain-lain memang tak pernah dibuang hatta seciput. Nanti saya tunjuk apa saya buat dengan baki steak yang tak boleh dimakan sebab liat & terperam lama dalam peti beku pulak.. hehehe.. :)
Ok dah sedia utk dimakan. Si Ieqa & Tiha layan nasi goreng cina aje. Then ada plak lauk favourite.. benda paling simple & paling disukai.. telur kicap. |
2 comments:
saya pun suka telur kicap ni kalau terasa malas nak masak... senang dan sedap
a'ah.. tapi saya tak masak selalu, secret weapon time malas ni.. hehehe
Post a Comment