Boleh rujuk video nya ni :
BAHAN-BAHAN :
1 cawan besar beras Basmathi (saya letak 2 1/2 cawan rice cooker yg kecik tu) - direndam 10-20 minit
1 1/2 pound ayam (agak² la ye.. lagi banyak lagi terasa ayamnya)...
1 biji bawang besar
1 biji tomato
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Cili hijau (saya tak letak)
Air (saya letak 4 cawan)
Bahan rempah :
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar black pepper (saya grind direct dalam air didihan)
1 sudu besar buah pelaga
Sedikit kayu manis (saya gunakan 2 serpihan kecil)
1 sudu kecil cengkih
2 bay leave (daun salam)
1 sudu kecil jintan putih
Garam
Cara²nya :
Tumis bawang hingga naik bau (saya gunakan minyak zaitun), masukkan halia & bawang putih. Goreng sekejap, masukkan tomato dan semua rempah ratus. Tumis hingga wangi.
Kemudian masukkan ayam. Goreng ayam selama 3-4 minit atau lama sikit jika ayam bersaiz besar.
Masukkan air & tutup periuk dan rebus ayam 15 minit (saya lebihkan masa rebusan).
Keluarkan ayam, masukkan beras, didihkan selama 10 minit
Perlahankan api, tutup penutup dengan foil (untuk steaming effect - saya tak buat) & tutup periuk 2 minit.
Ready di mamam!!
Tengah didihkan nasi (dah kering pun airnya...) |
Saya susun semula ayam atas nasi sebelum tutup periuk. Ayam ni boleh juga dibakar atau digoreng/grill jika anda mahu garing).. |
Nasi Kabsah.. (ni bakinya.. ), anak² suka. Tiha aje komplen banyak spice (dia tak berapa makan sebab sibuk asingkan bawang, halia etc...) |
0 comments:
Post a Comment