POPIA CARA SAYA...

Thursday, July 17, 2014
Saya memang suka popia.. tapi bukan main malas nak buat... hehehe.. Antara sebab saya buat kali ni pun gara² nak habiskan baki kulit popia yang usianya dah cecah setahun!!!... Ye la.. seingat saya last sekali saya buat popia memang Ramadhan lepas.  So.. dah masuk setahun la kan?

Tapi kalo popia beli tu saya kurang gemar.  Ye la.. isinya sekadar tauge aje... Sedih je kan.  Kat bawah ni cara saya buat popia... Saya akan campur segala mak nenek bahan yang ada kat rumah especially stok² lama.

Bahan yang saya suka letak - isi udang (dipotong), isi ayam (dipotong), sengkuang & carrot disagat, kali ni ada mix vege yg dah lama terperam dalam peti jadi bahan sekali...

Saya tumis kan bawang putih.. masukkan isi ayam, isi udang & segala sayur... Tambah white pepper & masinkan dengan kicap cair/garam/sos ikan (mana-mana la ye).  Kalau nak extra sedap boleh tambah stok/kiub ayam... Kalau letak stok ayam mungkin dah tak perlu tambah garam or kicap tu
 Inti yang siap tu saya masukkan dalam penapis supaya airnya turun, jadi takle intinya basah.  Kang bocor pula kulit popia tu.  Air tapisan tu saya tak buang, jadi kuah/perasa dalam gorengan sayur pula nanti.... :).  Saya memang tak suka buang sisa makanan okey...
Bukan main susah nak menggulung kerana kulit popia dah mula crack & kering... Mujurla berjaya juga jadi popia.  Banyak juga saya goreng... Hantar rumah MIL sikit... the rest, malam tu juga kami laki bini makan.  Ohh... lepas tu pelik kenapa berat naik mendadak masa check up tadi!  Rupanya tak makan nasi tapi kuat makan kuih, badan lagi naik ye... :)


2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: July 17, 2014 at 5:30 AM said...

Kina, saya pun suka makan..tapi malas nak buat ni. Nampak kemewahan inti dalam popia kina ni buat saya terliur la.. entah bila dapat rajinkan diri nak memasaknya sendiri..dah mula terfikir bahan versi saya pulak ni.. banyak sayur nampaknya kat dalam tu. Itu yg makin nampak lagi sedap

{ Kina } at: July 17, 2014 at 8:56 AM said...

Itula.. Teringin lg nak mkn tp kalau beli kulit kg mula la terperam lg dlm peti... Hehe...

Post a Comment