LOMPAT TIKAM & PULUT UDANG

Thursday, July 10, 2014
Hari yang penat!  Kelmarin check up di UKMSC.. lepas check up terus ke Aeon Wangsa Maju cari baju anak².. Sebelum ni dah shopping pon baju raya diorg ni.. tapi lepas dibelek & dihitung, banyak yang tak complete.  Nak tak nak kena juga la kami bershopping sekali lagi.  Aduuhh... penatnya la.... 

Hari ni kami bergegas lagi.. Rupa²nya baju newborn yang saya simpan dalam kotak dah banyak dibuang sebab rosak & sudah buruk (maklumle dipakai guna selagi muat sejak Tiha lagi).  Aduuhh... terpaksa kami keluar cari barang² newborn pula.  Dahla nak kena cari peti untuk kedai.  Dua² peti & sebiji oven (komersial) rosak pula!  Dugaan betul... Barang² ni semua bukannya murah.  

Dah petang baru sampai di rumah, terus bergegas masak untuk berbuka.  Semalam kami berbuka di rumah Mak Mertua aje, jadi takde lebihan or stok makanan... Memang kelam kabut jugalah saya memasak tadi.  Siap termengah² nak kejar time berbuka.  Masa berbuka, time makan, rasa berpusing² macam nak pitam... adehh.. seb baikla tengah makan, kalau tengah masak tadi, tak ke naya.  Mujurle bulan puasa husband ada kat rumah, jadi byk benda jugakla dia boleh bantu.  Cuma bab memasak dia memang fail habis... nak goreng telur pon belum tentu lepas!  

Ni nak tunjuk lagi menu beberapa hari lepas.. Saya buat lompat tikam & bubur kanji.  Bukan main lembut daging dalam bubur kanji tu... Tapi saya tak snap gambar pun, bubur kanji biasa aje... 

Lompat tikam yang sedap, tak jemu dimakan... nak buat pun mudah sangat!

Pulut udang... Baki yg belum dibakar... 
Misi menghabiskan inti belum berakhir... Baki inti cucur badak saya jadikan inti pulut udang pula.  Saya masak 4 cawan kecil pulut & dapatlah hasilkan dalam 20 biji pulut yang besar & panjang.  Makan seketul pun dah kenyang!.. hehehe... Saya hantar 6 biji ke rumah Mak Mertua... lepas dimakan, masih berbaki 4 biji disimpan dalam peti.  Puashati dapat makan pulut udang sampai kenyang!  Yang paling saya puashati, stok inti cucur badak sudah habis!  Tinggal inti kelapa aje lagi dalam freezer tu... Nantile saya kerjakan pula inti tu... :)


2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: July 11, 2014 at 9:21 AM said...

Haha.. makan banyak2 sebelum berpantang ya.. seronokla kina dapat puasa penuh tahun ni.

{ Kina } at: July 12, 2014 at 1:30 AM said...

Tak boleh makan banyak pun Aisy.. selera kurang... Tapi badan tetap naik!... hehehe...

Post a Comment