Sepanjang puasa biasanya saya sediakan satu jenis kuih. Kadang² jadi dua jenis kalau kuih tu Tiha tak makan. Tiha ni jenis susah mencuba makanan walaupun dia jenis kuat makan. Since dia puasa, saya pun akan make sure ada makanan yang dia boleh makan juga. Kat bawah ni antara kuih saya buat untuk 3 hari lepas...
|
Kuih sagu/bronok.. senang aje kan nak buatnya. Ni sebelum saya steam... Saya masak 1 cawan sagu aje.. Hari kedua baru habis licin semuanya... |
|
Hari kedua saya buat cocktail pudding... Since Tiha mungkin takkan makan pudding ni, jadi kuih sagu semalam backup & jadi menu ulangan Tiha. Dia memang tak kisah ulang tayang & telan menu yang sama hari²... tu sama tak bimbang sangat. Tapi masa buat puding ni terjadi tragedi sikit... hehehe... Saya tersilap tepung! Patutnya saya gunakan tepung kastad, atas sebab tertentu saya terguna tepung jagung! Uwwaaaa... putih melepak le rupa puding ni jadi saya tambah coloring... Rasanya memangla lari jauh.. Kesian my husband, punyala lama dia teringin makan, bila buat... boleh tersilap bahan pula. Masih ada 7 bekas dalam peti... Tak tau le akan jadi mangsa tong sam ke tak... |
|
Ini bukanle menu berbuka.. Lasagna saya buat untuk budak² ni sebelum balik ke Jengka aritu. Masih berbaki setengah loyang, saya bekukan. Hari kedua & ketiga puasa, Tiha makan lasagna aje sebagai sahur. Dia memang tak suka nasi kalau bersahur. Jadi lasagna ni memang penyelamat sebab Mama xyah pening fikir menu sahur Tiha! |
|
Ni pula Buah Melaka semalam. Kuih mudah juga, tapi kena tunggu mood rajin & masa lebih sikit sebab memakan masa nak menggetelnya.. hehehe... Saya buat banyak, hampir sebungkus tepung pulut! Biasa kalau buat kuih ni, laju je habis sampai tak puas makan. Tapi kali ni budak² tak makan sangatla plak. Masih ada baki sebekas, tapi saya confident, malam ni gerenti habis! |
Itu aje kuih yang saya buat sepanjang 3 hari ni. Hari ni mungkin buat kuih yang masin pulak kot, bosan la pula asyik makan kuih manis. Tapi idea pun belum ada ni.. :( . Puasa ni takde pula stok kuih beku, cuma banyak stok inti beku aje. Jadi saya nak perabis inti karipap, kacang merah & kelapa dalam peti tu dulu kalau tak nak freezer tepu dengan makanan... hehehe...
0 comments:
Post a Comment