PUDING KARAMEL AZIE KITCHEN

Saturday, July 26, 2014
Puding karamel... dessert last yang dimasak oleh saya sepanjang Ramadhan ni.  Ni pun sebab nak penuhi permintaan Tiha yang still prefer puding karamel biasa instead of Kek Puding Karamel atau Cream Cheese Caramel  yang pernah saya buat sebelum ni.  Kebetulan telur pun berbaki 4 biji aje lagi dalam peti... Maka...
Puding karamel yang gunakan 4 biji telur aje... stok telur terakhir dalam peti ais.  Sebelah tu bergedil yg bakal dimakan dengan soto.. 

Saya dah pernah try resepi ni dulu, tapi tak share lagi resepinya kat blog.. Resepi ni amat simple & insyaAllah menjadi... (saya bakar guna waterbath method gara² malas nak keluarkan pengukus)... Saya set pada suhu 180c & bakar selama 40 minit.  
Kalau perasan gambar makanan saya sepanjang Ramadhan ni asyik nampak gelap macam terhangus aje kan... hehehe.. Saya pun tak tau nak setting macam mana lagi dah sebab gambar memang suram habis walaupun bukak lampu... Maybe pencahayaan still tak cukup kot...

Ok.. ini resepinya.. dari blog Kak Azie..

Puding Karamel Azie Kitchen
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
8 biji telur - boleh guna 6-8 biji telur
1 tin susu pekat manis - boleh guna 3/4 tin jika tak suka manis
1 tin susu cair
1 tin air
Sedikit vanilla extract
8-10 sudu besar gula pasir - untuk gula hangus

Cara cara:
Goreng gula sehingga menjadi cair dengan api perlahan. Setelah cair, sudukan gula hangus dengan cepat ke dalam mangkuk pyrex kecil. Ketepikan.

Pukul telur sehingga hancur dan masukkan semua bahan bahan lain dan dikacau sebati.

Sendukkan adunan ke dalam mangkuk yang telah dibubuh gula hangus tadi. Kukus selama 10-15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.

* Ingatkan nak update pasal kuih² raya yang saya dah buat.. tapi mood belum datang... tunggu next entry lah ye.. :)



0 comments:

Post a Comment