Puding karamel yang gunakan 4 biji telur aje... stok telur terakhir dalam peti ais. Sebelah tu bergedil yg bakal dimakan dengan soto.. |
Ok.. ini resepinya.. dari blog Kak Azie..
Puding Karamel Azie Kitchen
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
8 biji telur - boleh guna 6-8 biji telur
1 tin susu pekat manis - boleh guna 3/4 tin jika tak suka manis
1 tin susu cair
1 tin air
Sedikit vanilla extract
8-10 sudu besar gula pasir - untuk gula hangus
Cara cara:
Goreng gula sehingga menjadi cair dengan api perlahan. Setelah cair, sudukan gula hangus dengan cepat ke dalam mangkuk pyrex kecil. Ketepikan.
Pukul telur sehingga hancur dan masukkan semua bahan bahan lain dan dikacau sebati.
Sendukkan adunan ke dalam mangkuk yang telah dibubuh gula hangus tadi. Kukus selama 10-15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
* Ingatkan nak update pasal kuih² raya yang saya dah buat.. tapi mood belum datang... tunggu next entry lah ye.. :)
0 comments:
Post a Comment