Rosemary Chicken

Saturday, March 9, 2013
Dah lama sangat saya teringin nak buat chicken rosemary ni.. sebab nampak best, dah buat.. rasanya pun BEST!  Recommended sangat kepada sapa-sapa yg baru nak berjinak-jinak membakar ayam coz u will be very impressed with the result.. series ni..  (don't judge the taste from my picture ok - kalau nak terliur, kena refer gambar blog lain.. hehehe.) - dengan bangganya mengaku.
Rupa Chicken Rosemary ku yg tak sudah.. dahla potong ayam pun kantoi.. ho..ho..hodoh... :)
Okeylah.. sudah-sudahlah tu gelakkan hasil tangan sendiri.  Kena bagitau jugak, gambar dalam blog saya ni memang tak menangkap, tapi saya boleh guarantee le bab rasanya tu.  Ala puji melambung kata sedapla apala bukan untuk saya pun kan, nak bgtau kesedapan resepi sumbagan org ni.  Kebetulan plak saya suka sangat makan ayam yg diperap lemon sbb baunya harum & isinya lembut.. :).  

Resepi ni saya pernah jumpa dekat banyak blog, tapi saya terbuka hati nak try masa lawat blog Kak Yatie.  Saya copy paste kat sini balik ye Kak... 

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar daun rosemary kering
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar jintan kasar
  • 3 sudu besar gula perang2 sudu besar madu- Yatie tambah (saya guna madu je...)
  • 2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar jus limau
  • 3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
  • 5 biji kentang
  • 2 biji tomato
  • 6 biji baby carot
  • sedikit mentega

Cara penyediaan:
  1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
  2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
  4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
  7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam atau sehingga masak.
Tip dr K.Pah:
Bila ayam itu dipanggang, ia akan mengeluarkan banyak air. Jangan dibuang. Bundo gunakan air ayam yang penuh dengan rempah ratus itu sebagai sosnya. Masukkan air ayam di dalam periuk dan tambah dengan satu atau dua sudu besar tepung jagung. Masak sehingga kuah pekat.

Kat bawah ni gambar proses pembuatan ayam ni.  Kena letak ni sebab bukan selalu saya rajin nak snap gambar time memasak.. hihihi.. 
Saya perap 1/2 ekor ayam aje... hi sexy, mlm ni I makan U ye.. Kejam je bunyi statement tu kan. Kalau nak buat ayam bakar, make sure ayam tu ditoskan betul-betul. Kalau rajin lap dengan kitchen paper (saya tos atas penapis aje - sayang tissue paper... hehehe)..

Dah tu saya sumbat masuk zipper bag & simpan dalam peti, pepetang kang kita bako dia... (saya ingat nak recycle balik zipper bag ni, masa tengah basuh, rupanya dah bocor.. huhuhuk... ).  Pasni nak perap dalam tupperware je la.. (dasar kedekut kan..)
Agak-agak 3 jam jugaklah ayam tu lepak dlm fridge.  Macam yg dijanjikan, pepetang tu saya keluarkan ayam yg dah juicy kena perap tu dari peti & start prepare bahan lain plak.
Sementara merebus kentang, saya susun segala veggie kat dalam loyang.  Veggie ni nanti akan terendam dalam minyak, air & bahan perapan ayam, yang tu le sedap dijadikan bahan kuah.  So korang nak kuah tu rasa apa?  Saya nak kuah saya ada rasa onion, celery, carrot & tomato... so sayur tu lah yg perlu diletak

Kemudian letak ayam tadi, sapu butter banyak-banyak.  Butter ni utk kasi skin ayam tu crispy & nampak cantik bila dibakar.  Boleh juga di renjis olive oil sbg pengganti or kedua-duanya... 
Potato yg direbus tadi saya gaul dengan baki bahan perapan ayam tadi.  Boleh tambah garam & black pepper lagi kalau perlu.  Kemudian susun potato tepi ayam tadi. Ratakan kentang tu, jgn letak setompok aje nanti tak cukup gebus
Fuyyooo.. dah masak!!  Lama jugak saya menelan air liur sbb jenuh ngat menunggu... sejam lebih baru masak.  Pehal degil sangat ayam nih... ??? (kalau tak sure dah masak ke belum, tengok air ayam tu dah habis keluar ke tak - boleh hiris sikit isinya atau cek ada air terkumpul kat bawah ayam tak).  Bila ayam masak, segala lelamak mencair, so kalo nampak skin ayam tu tebal sgt lg & bhgn peha still putih, eloklah dibakar lagi.  
Air ayam tadi tu kita jadikan kuahnya plak.  Saya tambah lagi airnya bimbang tak cukup plak kuah tu nanti then saya tambah lagi 1/2 kiub ayam.  Pastu bancuh 1sk tpg jagung dgn air sikit utk tambah sebagai pemekat kuah.  Kalau tak pekat buat lagi macam tu ye..
Dah siap tu, panggil lah semua jemputan makan.  Si Tiha request peha... (dlm hati sedey je sbb saya dah aim part tu.. :)).  Tapi dengan anak kan, laju je saya potong letak dlm pinggan dia.  Ieqa saya bg bhgn isi & Babanya bahagian wings & selebihnya... Inilah dinner kami hari tu.. enjoy je semua org makan, Alhamdulillah... tiada pembaziran berlaku.  Makanan habis licin macam biasa!! I love u so much la my dear semua.. muahh..muaahhh.. hehehe (kepala weng sikit malam ni)... buhbye..

0 comments:

Post a Comment