Parker House Rolls

Sunday, March 24, 2013
Minggu lepas, tiba-tiba teringin nak makan roti.  Macam biasalah, ianya akan menjadi dinner kami.  Sekarang ni lunch saya kerap masak nasi, dinner plak masak mknn yang simple aje.. Lepas belek-belek list resepi, saya teringin nak try Parker House Rolls ni.

Nak rasa juga kesedapannya, kononnya tak sah kalau tak try roti ni kalau ke Boston.  Roti ni dikatakan dicipta oleh Chef pertama Parker House, sebuah hotel ternama di Boston (tempat JFK melamar Jackie lagi tu).  So roti ni dinamakan sempena nama hotel terbabit le.

Banyak sumber resepi rolls ni saya jumpa.  Tapi saya pilih resepi dari Martha Stewart.  Saya paste kan resepinya kat sini ye...

Ingredients

  • 1/4 cup warm water, 100 degrees to 110 degrees
  • 1 package active dry yeast
  • 3 tablespoons sugar, plus a pinch
  • 3/4 cup (1 1/2 sticks) plus 1 tablespoon unsalted butter, melted and cooled, plus more for plastic wrap, bowl, and baking pan (dalam doh letak 7 t/b butter aje tau)
  • 1 cup milk, room temperature
  • 1 tablespoon salt
  • 3 large eggs, lightly beaten
  • 4 1/2 to 5 cups all-purpose flour, plus more for dusting (letak aje 5 cups terus)

Directions

  1. In the detached bowl of an electric mixer, whisk together yeast, water, and a pinch of sugar. Set aside until mixture is foamy, about 10 minutes.
  2. Attach bowl to mixer fitted with the dough-hook attachment. On low speed, add 7 tablespoons melted butter, milk, salt, remaining 3 tablespoons sugar, and eggs. Slowly add enough flour to make a sticky dough. Brush the inside of a mixing bowl with butter. Place dough in bowl; cover bowl with buttered plastic wrap. Set aside until doubled in size, about 2 1/2 hours.
  3. Generously brush a 9-by-13-inch baking pan with butter. Turn dough out onto a floured work surface. Roll into a 12-by-16-inch rectangle. Brush dough generously with 3 tablespoons melted butter. Using a pizza wheel or a sharp knife, cut dough into 6 equal strips lengthwise. Cut dough crosswise into 4 equal sections. You will have 24 elongated rectangles. Fold each rectangle in half, and place in prepared baking pan, 4 across, and 6 down. Brush tops with remaining 3 tablespoons melted butter. Cover pan with buttered plastic wrap. Set aside to rise until dough does not spring back when pressed with a finger, 25 to 30 minutes.
  4. Heat oven to 350 degrees. Bake until golden, 35 to 40 minutes. Cool for at least 5 minutes before turning out of pan.
Ok, ringkasnya macam dekat bawah ni.. :)
Saya naikkan 1 1/2 jam aje, kalau ikut resepi 2 1/2 jam.  Terpaksalah sebab kesuntukan masa.  Dah lewat petang baru saya start buat roti ni..  Doh ni nampak flat insted of meninggi coz adunannya yang lembik & banyak garam.  Tapi tak mecacatkan rasanya....
Doh saya kali ni lembik sangat.  Saya gunakan 4 1/2 cawan tepung aje, next time saya nak letak 5 cawan tepung terus.  Saya terpaksa tambah tepung & uli kembali sebelum dibentuk sbb dohnya meleleh sakan.  
Taburkan tepung banyak-banyak sebelum letak doh sebab doh ni amat lembik
Tabur juga tepung di atas doh & sapu tepung pada pencanai.  Canai nipis (saya agak-agak aje)... Then sapukan butter.  Masa ni langsung tak perasan doh saya ni berbentuk bulat isntead of rectangle.  Memang nak rushing sangat...

Sapukan butter yg dicairkan (3 sudu besar) & potong doh 6x4.  Saya gunakan pizza cutter, cepat kerja.  Kalau takde boleh guna pisau biasa.  Sayangnya bahagian tepi doh ni jadi segitiga sebab saya tak canai elok-elok tadi.. :)

Lipat doh yang dipotong tadi, sapu butter atasnya & rehatkan lagi 25-30 minit

Saya rehatkan di dalam oven aje.  Tapi since dapat sampai 4 loyang, 1 loyang saya naikkan di luar - tapi ditutup kain ( Doh yang dinaikkan jangan dibiarkan terdedah supaya tidak kering).  Lagi 2 loyang saya tutup dengan wrapping cling & simpan dalam peti.  Boleh dibakar bila-bila masa dalam tempoh 3 hari.
Bila doh dah cukup naik (jika ditekan tidak memantul kembali/meninggalkan bekas), bolehlah dibakar.  Preheat oven 180c & bakar selama 25-30 minit.  Pantau-pantau sendiri la ye.
Rolls yang dah masak... Mmmm.. harum sangat... Nak bakar lagi 1 loyang plak..
Pada saya memang berpuashati dengan hasil roti ni.  Teramat gebu dalamnya , buttery but crispy outside... memang special sekali.  Tapi kami kurang suka makan roti ni kosong aje, jadi kena disapu jem.. :) (tekak melayu la katakan..).  Tiha aje suka makan kosong.  Siap bwk bekal 3 biji ke sekolah & habis dimakannya.. (dia memang hantu butter).

Esoknya Tiha request roti ni lagi untuk dinner.  Kali ni saya adjust sedikit, saya picitkan custard sebelum dibakar.  Doh yang dari peti macam ni saya keluarkan sekejap sementara preheat oven & boleh dibakar terus.
Rolls yang ditambah custard.. sedap!!!

2 comments:

{ cik chinta } at: March 25, 2013 at 2:21 AM said...

jimat2, xyh bli roti utk bw bekl. sukela.

{ Kina } at: March 26, 2013 at 1:25 AM said...

hehe.. betul tu.. dia mmg biasa bwk bekal roti yg saya masak aje..

Post a Comment