Potato Bread AGAIN

Wednesday, March 13, 2013
Ni first time buat roti kentang sejak beli bread maker.  Dulu rajin buat, tapi sekarang dah makin nak muak makan... tu yg jrg-jrg je wujud.  Buat ni pun sbb nak perabis stok kentang, buat 2 adunan terus.  Tu yg melimpah BM ni.. biasalah kan.. ngelat.  Saya perasan jugak doh kali ni lembik & melekit, tapi biarkan aje la, pandai-pandaila membentuk nanti, guna minyak ke.  Tambah tepung kang betambah banyak jadiknya.  

Haa.. dah naik pon.. ni part paling best, uli-uli doh yg dah naik.. hehehe...

Jangan jeles.. I beli mat untuk menguli tau.. senang keje.  Tapi doh ni melekat & lembik sakan, kemain susah nak dibentuk.  Saya gunakan minyak utk kurg melekat.  Ala, bulatkan lebih kurg aje, nanti dah naik nampak cantik jugak.. hehehe

Hambik... seloyang ni padat dengan roti.  Since custard saya buat lebih, jenuhla saya picit sampai seluruh surface roti tu. Bakinya tu saya picit masuk mulut sendiri.. hehehe.. sedap!!  Satu loyang lagi saya masuk peti tapi yg ni belum letak custard lagi, nak bakar nanti baru tambah.
Sejak mengguna BM ni, saya dapat simpulkan, hasil uliannya teramat gebu.  Tapi sometimes rasa boring gak asyik makan roti yg tergebu sangat kan.  Cthnya roti kentang ni, melampau-lampau naiknya... hiisshh.. saya suka roti yg tak terlalu lembut.  Lepas ni maybe saya try omit bread softener & bread improver dalam resepi ni supaya kurg gebu sikit... heheh.

Last nite saya buat roti naan, pun terlebih gebu dari saya buat dengan tangan dulu.  Nampaknya family saya lagi suka yg kurg gebu sbb suami cakap dah rasa ala-ala roti arab.. aisehh.. ngengada tul la, dah ada BM kata sedap lagi roti yang Mama uli.  Maybe pasni saya naikkan 30minutes aje la instead of 1 hour mcm setting BM tu.  Tapi kalau suka roti yg menggebu, takde masalah, mmg puas hati le.

2 comments:

{ cik chinta } at: March 13, 2013 at 6:26 PM said...

jeles nye kak. nk bli satu tahun depan klo de rumah sinri. nt gtau jenama ek?

{ Kina } at: March 13, 2013 at 9:18 PM said...

Yg saya pakai ni brand kenwood. tapi ada byk brand lagi. Masa beli ni main sambar aje kat senheng tu, tak sempat buat research.. heheh

Post a Comment