Simple Fettucini

Wednesday, March 6, 2013
Nampak dry sikit pasta ni, terkurang rebus kot tu yg habis kuah kena serap.
Resepi simple aje, sedap tapi cepat muak.  Rasanya setahun ada la 2x je saya buat kot sbb suami complaint muak walaupun rasanya sedap.  Cara nak buat senang aje, xde sukatan, kuah tu buat ikut berapa banyak fettucini yg direbus.   Kalau tak nak jadi kering mcm ni, rebus pasta lama sikit (reminder kat saya jugak ).  Pasta tu direbus hingga lembut dalam air yg diletak sedikit garam.  Dah siap, tos & gaulkan dengan olive oil.

Kuahnya plak... Saya panaskan butter & olive oil (kalau guna butter saja nanti hangus).  Kemudian tumiskan garlic & masukkan sedikit tepung gandum untuk pekatkan kuah nanti.  Boleh tambah mushroom, seafoods, atau chicken bologna dll, gaul rata.  Masukkan susu sebagai kuah (boleh juga guna krim, lagi sedap & pekat) & perasakan.  Boleh tambah lagi stok ayam atau perasa lain & tabur daun parsley atau basil & black pepper.  Last but not least... cheese... yg ni untuk kasi extra kaw & pekat.  Letak la sebanyak mana yang disukai, parmesan ke, cheddar, mozarella dll.... Tapi kalau tak nak letak pon takpe!

Pendek kata kuahnya tu boleh adjust ikut kehendak masing-masing.  Kalau malas lagi, cairkan cream of mushroom & jadikan kuah pasta ni!!.. :)

0 comments:

Post a Comment