Crustless Spinach Quiche

Sunday, March 3, 2013

Salam hujung minggu... Tengah beristirehat kejap lepas layan brunch.  Hari ni saya try buat quiche.  Biasanya quiche ni ada crust di luarnya (macam pastry crust), tapi saya kurang gemar macam tu campur malas nak buat kulit pai semua tu.  Jadi resepi ni memangle tersangat sesuai.. hihihi...

Sementara tengah toast roti, sempat snap gambar makanan untuk brunch.  Semua orang tak nak layan baked beans arini, jadi ini aje lah geng quiche tu.
Kejap je dah nak abis... yang best tu budak-budak ni makan je bayam dalam tu tanpa banyak soal..  hehehe
Cara nak buatnya senang sangat, macam omelette aje, tapi cheesenya teramatlah banyak.  Jadi saya genggam lebih kurang cheddar & mozarella & taburkan parmesan sikit.  Sekali sekala kan... (dah seminggu dok layan makanan yg berlemak... silap-silap naik balik beratku.. huhuhu..).

Ini resepinya yang saya petik dari sini 

Ingredients
1 tablespoon vegetable oil
1 onion, chopped
1 (10 ounce) package frozen chopped spinach, thawed and drained
5 eggs, beaten
3 cups shredded Muenster cheese
1/4 teaspoon salt
1/8 teaspoon ground black pepper

Directions

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Lightly grease a 9 inch pie pan.
Heat oil in a large skillet over medium-high heat. Add onions and cook, stirring occasionally, until onions are soft. Stir in spinach and continue cooking until excess moisture has evaporated.
In a large bowl, combine eggs, cheese, salt and pepper. Add spinach mixture and stir to blend. Scoop into prepared pie pan.
Bake in preheated oven until eggs have set, about 30 minutes. Let cool for 10 minutes before serving.

- Ringkasannya :  

Tumis bawang & masukkan bayam, perasakan (saya letak rosemary, nutmeg & blackpepper sikit), ketepikan.  Kemudian pukul telur, masukkan  blackpepper, garam & cheese.  Campurkan semua & bakar aje... 

Saya masak 25 minit aje, tu pon dah hampir overcooked.  Maybe sbb saya guna casserole kaca so heat kuat sikit kot... So time memasak tu usha-usha la tgk, kalau telur dah nampak kering bolehlah tutup api.

Dah siap makan, baru teringat bekas pie saya ni ada tapaknya... jadi saya tutupkan aje baki makanan dengan tapak tu.  Lantakla kan.. janji makanan dalam tu tak kering... hehehe..

0 comments:

Post a Comment