Untuk nasi tomato saya tumiskan :
Bawang putih (3 ulas)
Bawang besar 1/2 biji
Kayu manis, bunga cengkih, pelaga, bunga lawang (serba satu je)
Dimayang dan ditumis dengan minyak sapi (2-3 sudu)
Kemudian masukkan beras yg dibasuh (saya masak 4 cawan rice cooker tu). Airnya saya anggar sama mcm masak nasi biasa. Sedikit tomato puree (suku tin), sebelah tomato dipotong & sedikit garam.
Kemudian saya offkan rice cooker then start cooking macam biasa.
Untuk masak merah/tomatonya pula
1/2 ekor ayam (digaul garam kunyit dan digoreng)
1 senduk cili kisar
1 biji tomato segar dipotong (boleh ganti tomato pes)
2sb sos tiram
2 sb sos tomato/sos cili
Bwng merah, bawang putih & halia utk menumis
gula
garam
perasa
(boleh guna rempah 4 sekawan tadi semasa menumis jika suka)
Macam biasa, tumiskan bahan tumisan (bwg, halia, cili) & tunggu hingga cili masak/pecah minyak. Masukkan tomato yg dipotong, sos tiram, sos cili, sedikit air & perasakan. Masukkan ayam & gaul rata, tambah bawang besar yg dipotong jika suka. Boleh juga ditambah kacang peas.
Anggaran cili & tomato tu bergantung kepada sebanyak mana ayam & kuah yg diingini. Biasanya nisbah cili & tomato lebih kurg sama byk or lebihkan cili jika suka sedikit pedas. Jgn lebihkan tomato, nanti rasanya masam & kuah seolah² terlalu bersos. Saya biasa blend lebih & simpan baki cili kisar utk kegunaan lain. Sometimes saya kisarkan terus cili & bwg² tu terus.
Acar mentah pula sgt senang dibuat. Potongkan saja semua sayur (timun, carrot, nanas, bawang..) yg anda suka. Boleh juga disagat. Renjiskan cuka & gaulkan dengan sedikit garam & gula. Rasa dulu gulanya seimbang dengan cuka & simpan dalam peti. Tak perlu letak byk cuka, basah²kan sedikit aje kerana buah² ini tadi akan keluarkan air. Nanti terlebih berair pula acar mentah tu.
Bahan² ni saya tumis terus dalam rice cooker, saya tak pindahkan atas dapur gas pun |
OK.. ni rupanya selepas dimasukkan beras & bahan² lain |
Dah masak! Kalau guna beras Basmathi lagi cantik. |
1/2 ekor ayam (digaul garam kunyit dan digoreng)
1 senduk cili kisar
1 biji tomato segar dipotong (boleh ganti tomato pes)
2sb sos tiram
2 sb sos tomato/sos cili
Bwng merah, bawang putih & halia utk menumis
gula
garam
perasa
(boleh guna rempah 4 sekawan tadi semasa menumis jika suka)
Macam biasa, tumiskan bahan tumisan (bwg, halia, cili) & tunggu hingga cili masak/pecah minyak. Masukkan tomato yg dipotong, sos tiram, sos cili, sedikit air & perasakan. Masukkan ayam & gaul rata, tambah bawang besar yg dipotong jika suka. Boleh juga ditambah kacang peas.
Anggaran cili & tomato tu bergantung kepada sebanyak mana ayam & kuah yg diingini. Biasanya nisbah cili & tomato lebih kurg sama byk or lebihkan cili jika suka sedikit pedas. Jgn lebihkan tomato, nanti rasanya masam & kuah seolah² terlalu bersos. Saya biasa blend lebih & simpan baki cili kisar utk kegunaan lain. Sometimes saya kisarkan terus cili & bwg² tu terus.
Saya tak letak kacang peas, daun sup & daun bawang so nampak very plain. Tapi suami tak makan semua benda tu, so saya mmg tak pernah letak |
0 comments:
Post a Comment