Nak tayang sikit geragau yang MIL kasi sempena kepulangan dari Miri baru-baru ni. Time dia pegi tu tengah raya cina, banyakla kedai yang tak bukak mostly kedai souvenir dan seangkatannya. Jadi terbantutla aktiviti shopping MIL. Kedai Rong Reng yang jadi tumpuan dia untuk shopping barang kraf pun tutup jugak...
Kebetulan plak jumpa geragau fresh, sekilo RM5, jadi dia beli 5 kg. Sekilo untuk setiap anak kot. Adik Ipar cakap kalau time musim geragau, memang murah boleh dapat sampai RM1 sekilo. Selain dari tu budak-budak ni dapat baju baru dari Wawan dengan biskut Panda dari Brunei.
Makaseh daun keladi Wawan... Nanti bekas geragau tu saya letak makanan sedap-sedap ye.. :)
Ni first time saya makan geragau fresh, jadi masak ikut suka ati ku aje le. Takde la menu special, try & error aje. Ala.. geragau tu memang dah cukup sedap, jadi takde masalah sangatlah kan..
Ada 1kg dalam peti beku, jadi saya rendamkan dalam air & tapis udangnya. Yg masih keras tu saya simpan dalam freezer semula. Tak elok thaw & frozenkan semula tau.. |
Saya cadang nak buat cucur geragau aje le. Bahannya ikut campak-campak aje. |
Seperti biasa, saya capture gambar cucur dari dalam jaring lagi.. hahaha.. takde la nak berhidang bagai. Blogger masakan apola pemalas sangat nih!!! |
2 comments:
Waa...sbh ni xd jual udg geragau
ye ke? bukan ke seafood dekat sabah byk seafoods & murah-murah? saya pun teringin nak pergi sana semula. Sabah cantikkk sangaatt...
Post a Comment