Bihun Singapore

Friday, May 15, 2009


1/2 bungkus bihun direndam
1/2 batang carrot diparut (potong pon boleh)
sedikit sayuran hijau (kucai/sawi etc)
@ mix vege (sayur campur)
1 ekor sotong
5 ekor udang
@ sedikit hirisan daging/ayam
1/2 kiub ayam
2 ulas bawang putih (diketuk)
5 biji cili padi
1 sb lada hitam/lada putih
sedikit air (1/2 cawan)
1 sk garam
secubit gula


Penyediaan
Tumis bawang putih
Masukkan udang, sotong @ ayam/daging dan tambahkan lada hitam/sulah dan cili padi
Tambahkan sedikit air dan masukkan kiub ayam dan garam dan sedikit gula
Masukkan bihun (goreng sehingga bihun lembut dan tambah air jika perlu)
Tambahkan sayur


Tips :
1. Utk goreng mee/bihun/maggi/nasi.. sentiasa ada kombinasi protein & sayur.. it's good for our health n taste good. Grab je apa2 bahan yg ada udang/sotong/bilis/udg geragau/fishball etc.


2. Combination sayur berwarna supaya nampak menarik 

3. If masak last minute, rendam bihun dlm air biasa sekejap & goreng dgn air yg agak byk, teruskan menggoreng & tambah air lagi jika perlu.  Jika direndam semalaman, cepat sikit bihun tu lembut.

4. Kalu malas nak potong sayur kecil².. parut je dgn pemarut kasar.

5. Best juga jika buat telur dadar & dipotong halus or ikut cara malas saya.. scramble egg (pukul telur 2 biji bersama secubit garam then kacau² dlm pan yg disapu sedikit minyak).. tabur atas bihun

6. Nak guna lada hitam biji² boleh juga.. kisar dgn bawang dan tumis (resepi asal letak bwg merah so boleh la kisar sekali kalau nak)



2 comments:

Anonymous at: August 5, 2012 at 5:36 PM said...

Betul ke x singapore punye nik ?

{ Kina } at: August 7, 2012 at 11:44 AM said...

kurang pasti la plak.. namanya memang cenggitu.. hehehe

Post a Comment