1/2 bungkus bihun direndam
1/2 batang carrot diparut (potong pon boleh)
sedikit sayuran hijau (kucai/sawi etc)
@ mix vege (sayur campur)
1 ekor sotong
5 ekor udang
@ sedikit hirisan daging/ayam
1/2 kiub ayam
2 ulas bawang putih (diketuk)
5 biji cili padi
1 sb lada hitam/lada putih
sedikit air (1/2 cawan)
1 sk garam
secubit gula
Penyediaan
Penyediaan
Tumis bawang putih
Masukkan udang, sotong @ ayam/daging dan tambahkan lada hitam/sulah dan cili padi
Tambahkan sedikit air dan masukkan kiub ayam dan garam dan sedikit gula
Masukkan bihun (goreng sehingga bihun lembut dan tambah air jika perlu)
Tambahkan sayur
Tips :
Tips :
1. Utk goreng mee/bihun/maggi/nasi.. sentiasa ada kombinasi protein & sayur.. it's good for our health n taste good. Grab je apa2 bahan yg ada udang/sotong/bilis/udg geragau/fishball etc.
2. Combination sayur berwarna supaya nampak menarik
3. If masak last minute, rendam bihun dlm air biasa sekejap & goreng dgn air yg agak byk, teruskan menggoreng & tambah air lagi jika perlu. Jika direndam semalaman, cepat sikit bihun tu lembut.
4. Kalu malas nak potong sayur kecil².. parut je dgn pemarut kasar.
5. Best juga jika buat telur dadar & dipotong halus or ikut cara malas saya.. scramble egg (pukul telur 2 biji bersama secubit garam then kacau² dlm pan yg disapu sedikit minyak).. tabur atas bihun
6. Nak guna lada hitam biji² boleh juga.. kisar dgn bawang dan tumis (resepi asal letak bwg merah so boleh la kisar sekali kalau nak)
2 comments:
Betul ke x singapore punye nik ?
kurang pasti la plak.. namanya memang cenggitu.. hehehe
Post a Comment