Cocktail Pudding/Puding Koktel

Thursday, May 21, 2009



7 gelas air
3/4 paket agar-agar
12 sudu + - gula
1 tin Cocktail (kecil) - dimbil air dan asingkan buah
10 sudu tepung custard
1 tin Susu cair













Masak agar-agar hingga sebati
Masukkan air koktel
Masukkan juga susu cair yg digaul dgn tepung custard












Perasakan dengan gula (jgn terlalu manis)
Kacau sehingga masak (5-10 min je)
Tuangkan di dlm bekas (buah koktel boleh diletak dahulu atau di susun di atas puding di kemudiannya)
Sejukkan di dalam peti..

Tips :
1. Sukatan agar2 & kastad adalah mengikut citarasa sendiri, sometimes aku letak 1/2 paket je, tapi lebihkan tpg kastad.
2. Koktel lak aku biasa letak kat bhgn bwh sikit then susun lak kat atas puding tu kemudian.
3. Tuang adunan dlm cup kecil atau bekas kecil & boleh dihidang terus mcm tu or guna acuan agar2.
4. Nak potong lak, terbalikkan dr bekas then trus je potong.. (kat rumah we all cedok ngan sudu je...)..hehhe..

p/s : Resepi ni asalnya dr ghumet aku .. time tu aku buat open house, dia bwk puding ni.. laku sakan...

2 comments:

{ Zawir Al-Hamidi } at: May 22, 2009 at 1:02 AM said...

Wah!! sedap giler cocktail ni. Ada keluarkan buku resepi tak?

{ Kina } at: May 22, 2009 at 1:13 AM said...

Try le dulu.. sng je tu.. x de.. ni baru2 blaja buat koleksi resepi sendiri.. Insyaallah kalu ada peluang, ok gak.. thx

Post a Comment