Mee Udang

Sunday, May 10, 2009

Banyak kali buat tapi tak terambil gambar.  Kalau nak try ini resepinya...

Kuah
5 biji bawang merah (dikisar) 

3 ulas bawang putih (dikisar)
50 gm/segenggam udang geragau (dikisar)
3 sb Sos cili
2 sb Sos tomato
2 sb Sos tiram
1-2 sb Cili boh
1 sb Serbuk kari ikan (jika Suka)
1 liter/1 jug Stok daging / ketam
1-2 biji (ikut saiz) Ubi kentang
1-2 biji (ikut saiz) Ubi keledek
Garam
Gula
300 gm udang (agak2 la nak makan byk mana)


Bahan Hiasan
2 bungkus Mee kuning (dicelur)
200 gm Daging dihiris (direbus & dijadikan stok) @
2 ekor Ketam diambil isi (direbus & diambil stok)
2 keping Tauhu (digoreng)
Daun bawang
Bawang goreng
4 biji Telur rebus
1 biji Cili hijau (dihiris)
2 biji Limau nipis (dihiris)


Penyediaan :
Keledek & kentang direbus hingga empuk dan dikisar bersama sedikit air.
Tumis bawang merah, bawang putih dan udang geragau yg dikisar hingga naik bau
Masukkan cili boh, serbuk kari (jika suka) dan digoreng garing, diikuti sos cili, sos tomato dan sos tiram
Tuangkan stok daging dan ubi kentang & keledek yang telah dikisar
Perasakan dengan garam dan gula
Tambahkan udang
Hidangkan bersama bahan sampingan

Tips :
1. Ada byk cara nak buat mee udang. Aku try dulu & jadikan simple.. if x suka udang, boleh je ganti ngan seafood lain. Stok dlm tu ptg utk tambah manis kuah. Boleh guna memacam as stok - daging, ayam, ketam or kopek udang tu dan rebus kulit dia dll..
2.  If suka kuah gelap2 sket, tambah kicap... ala2 Mee Udang/ Mee Ketam Sg Dua gitu
3.  Aku biasa buat x letak serbuk kari, but aku still tulis dlm resepi ni kot2 one day aku nak try rasa mee udang letak rempah..

0 comments:

Post a Comment