Bahan2 simple je..
Daging agak² 2-3 org makan
Daging agak² 2-3 org makan
Bawang merah 3 ulas (dimayang)
Bawang putih 2 ulas (dimayang)
Halia 1 inci (dimayang)
1/2 sk serbuk kunyit
6 biji cili padi (diketuk/belah)
1/2 batang carrot
sedikit kobis/kacang panjang
Penyediaan
Gaul daging dgn garam & kunyit
Penyediaan
Gaul daging dgn garam & kunyit
Tumis semua bahan yg dimayang
Dah naik bau, masukkan daging & goreng sampai empuk
Masukkan bahan²lain & goreng sekejap
Tips
Tips
1. Boleh juga tumis bhn tanpa perap daging then terus je goreng.
2. Sayur² tu just as extra bahan.. lengkap satu hidangan ada daging ngan sayur, kira hidangan shortcut la ni.. hehehe
3. If nak bg ada rasa lemak² manis sket, renjis kicap manis time last² tu..
4. Kalau suka tumbuk sedikit jintan manis & tambah dlm masakan.
- Satu lagi cara, blend bwng putih, bwg merah, cili padi, kunyit & garam , letak sedikit minyak & masak sehingga daging lembut. Tambah sedikit kicap manis jika suka.
4. Kalau suka tumbuk sedikit jintan manis & tambah dlm masakan.
- Satu lagi cara, blend bwng putih, bwg merah, cili padi, kunyit & garam , letak sedikit minyak & masak sehingga daging lembut. Tambah sedikit kicap manis jika suka.
0 comments:
Post a Comment