Terung masak lemak cili padi

Friday, May 22, 2009

Bahan2 :
4 ulas bwng merah - dikisar
3 ulas bwg putih - dikisar
10 tangkai cili padi - dikisar
Segenggam bilis
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk garam
1 kotak kecil santan
2 biji terung 1 keping asam keping



Rebuskan semua bahan yg dikisar dgn serbuk kunyit.. then masukkan bilis.



















Dah semua tu masak (bwg & cili dah x berbau 'tengik'), masukkan terung. Agak2 terung dah lecur, tambah santan, garam & asam keping


Haaa.. dah siap..
Sedap dimakan ngan ayam goreng or ikan goreng.. dah siap lunch aku.. heheheh..








Tips :
1. Biasa masak lemak ni ditumis, tapi aku dah terbiasa rebus je.. so far ok je.. kalo u all nak tumis pon bleh je..
2. If buat masak lemak cili padi rebung. pucuk paku, etc.. jgn letak asam keping lak.. biasanya aku letak utk masakan yg ber'ikan'.. somehow rasa best plak camtu..

0 comments:

Post a Comment