Chocolate Moist Cake (Kukus)

Friday, May 22, 2009

Bahan A :
1 cawan Butter
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
Dipanaskan sampai cair dgn api yg perlahan

Bahan B :
3 biji dipukul

Bahan C :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
Campurkan Bahan A dan Bahan B hingga sebati dan masukkan Bahan C
Sapukan loyang dengan minyak. Kemudiannya dikukus / dibakar
Anggaran memasak secara kukus 1 jam hingga 1 1/4 jam

Bahan Topping :

Cara 1 :-
1 Bar Coklat masakan / cocolate chip (250gram to 300gram)
1 kotak kecil krim (whipped cream)
1/4 bar butter
Cairkan coklat masakan dgn butter & tambah whipping cream menggunakan teknik double boiling. Topping ni boleh guna utk 2 biji kek..
Sapukan di permukaan kek
 (Kalau nak ganache yang pekat boleh guna 300gram, jika nak cair sedikit kurangkan coklatnya tu ye..)

Cara 2 :-
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
Masakkan hingga pekat
Sapukan pada permukaan kek

Tips:
1. Hasil kek yg dikukus lebih moist
2. Saya ada terbaca whipped cream tu boleh diganti dgn susu cair.. but i've never try it
3. Double boiling tu..masak air dengan api perlahan dalam periuk, then letak lagi satu bekas besar (tahan panas) atas tu dan kacau perlahan² sampai coklat cair.  
4. Boleh kukus atas paper cup.. or bekas2 kecil ala2 cupcake..
5. Butter boleh diganti dgn minyak, tapi saya mmg guna butter sbb rasa dia lagi best.
6. If nak nampak cun sket mcm atas tu.. potong 2 kek tu then sapu topping in between cake tu then sapu kat luaran plak.
7. Decorate ngan choc rice or white choc bar (hiris nipis2 dgn pisau / peeler.. coklat bar tu akan bergulung2 kecil)..

P/s : Sorry xleh upload gambar step by step.. my fams dah muak ngan choc cake ni (officemate selalu sgt order) so.. if buat, musti x termakan.. anyway credit to my sis in law for this recipe

2 comments:

Anonymous at: August 20, 2011 at 4:23 PM said...

salam, mcmne nk dptkn layer dlm kek tu ya?

{ Kina } at: August 23, 2011 at 2:42 PM said...

Yg biasa saya tgk (tak pernah buat tau).. kek tu di belah 2, sapukan krim atas kek & tutupkan kembali dgn kek yg sebelah lg tu... so akan nampak mcm berlayer bila dipotong nanti..

Post a Comment