Cucur Udang

Tuesday, May 19, 2009
5 mins prep tu valid utk cucur je.. kuah tu kira timing lain la plak kan. Ye la.. maybe x nak makan kuah kacang ke.. Tapi aku suggest elok try sbb rasa dia lain dr makan ngan sos tu.. Sapa org utara tau la kot. Dorg served cucur udang yg dipotong2 dgn sengkuang & timun, then tambah kuah kacang ni.

Penyediaan cucur Udang


2 cawan tepung gandum
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk garam
1 sb gula
1 biji telur (x nak pun x pe)
1 1/2 cawan air (kalo pekat, bleh tambah)
Gaul rata

Dah rata tu, masukkan lak segenggam udang (shrimp or udang biasa). Byk pon xpe..
Daun kucai secukupnya
Tauge jika suka




Goreng dgn minyak yg byk (deep fry)
Pastikan minyak betul2 panas sblm menggoreng
Tunggu sehingga cucur bertukar menjadi agak garing sblm diangkat.





Penyediaan Kuah
1 biji bwg besar (dimayang)
1 genggam cili kering (digunting & dibasuh)
1 cawan kacang tanah (dimasak & ditumbuk)
1 cawan air




Goreng bawang besar hingga garing
Goreng cili kering hingga garing
Kisar kedua2 bahan /tumbuk (cili kering goreng sng ditumbuk)






Masukkan kesemua bahan tadi di dalam periuk
Tambah garam & gula
Titipkan sebtg serai dah rebus sekali (jika suka)
Masak sehingga pecah minyak
Tambah air jika terlalu pekat







Tips
1. Boleh ganti udg segar dgn udang kering (sedap gak camni) or campur.
2. Mak aku biasa letak ibu roti/mauripan sikit nak bg lagi lembut - nak try boleh la
3. Boleh gak rebus dulu udang tu & air dia jadi bancuhan tepung then campur balik udang dlm tu.
4. Kuah ni boleh guna utk 2/3 kali serve.. biasanya aku akan pack asing2 utk sekali makan & bekukan. Bila2 nak makan cucur udang ambil satu pack panaskan je..

0 comments:

Post a Comment