Penyediaan cucur Udang

Dah rata tu, masukkan lak segenggam udang (shrimp or udang biasa). Byk pon xpe..
Goreng dgn minyak yg byk (deep fry)
Goreng bawang besar hingga garing

Tips
2 cawan tepung gandum
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk garam
1 sb gula
1 biji telur (x nak pun x pe)
1 1/2 cawan air (kalo pekat, bleh tambah)
Gaul rata
Daun kucai secukupnya
Tauge jika suka
Pastikan minyak betul2 panas sblm menggoreng
Tunggu sehingga cucur bertukar menjadi agak garing sblm diangkat.
Penyediaan Kuah
1 biji bwg besar (dimayang)
1 genggam cili kering (digunting & dibasuh)
1 cawan kacang tanah (dimasak & ditumbuk)
1 cawan air
Goreng cili kering hingga garing
Kisar kedua2 bahan /tumbuk (cili kering goreng sng ditumbuk)
Masukkan kesemua bahan tadi di dalam periuk
Tambah garam & gula
Tambah garam & gula
Titipkan sebtg serai dah rebus sekali (jika suka)
Masak sehingga pecah minyak
Tambah air jika terlalu pekat
Tips
1. Boleh ganti udg segar dgn udang kering (sedap gak camni) or campur.
2. Mak aku biasa letak ibu roti/mauripan sikit nak bg lagi lembut - nak try boleh la
3. Boleh gak rebus dulu udang tu & air dia jadi bancuhan tepung then campur balik udang dlm tu.
4. Kuah ni boleh guna utk 2/3 kali serve.. biasanya aku akan pack asing2 utk sekali makan & bekukan. Bila2 nak makan cucur udang ambil satu pack panaskan je..
0 comments:
Post a Comment