Ni satu lagi resepi simple.. best kalu makan ngan bubur nasi. If korg nak makan ngan nasi putih pon ok je..
Bahan-bahan :
2 peket cendawan tiram@
1 tin cendawan butang
10-15 biji cili padi
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
Segenggam ikan bilis
Garam
Penyediaan :
Kisar semua bahan kecuali cendawan.
Tumis sehingga naik bau (kasi lama sket, nanti kuat bau cili).
Masukkan garam - sikit je sbb bilis tu dah ada rasa.
Masukkan garam - sikit je sbb bilis tu dah ada rasa.
Tambahkan cendawan
Tips :
1. Lagi best kalu bilis tu x hancur sgt.. kisar je dulu bhn lain sampai hancur then tambah bilis dan kisar sekali dua je.
2. Pastikan ditumis lama, baru bau dia harum.
3. JANGAN tambah air. Cendawan tu akan keluarkan air yg byk .
4. If x de bilis, bleh ganti dgn belacan.
0 comments:
Post a Comment