Nasi Dagang (Ganu style)

Wednesday, May 13, 2009
Bahan untuk nasi
1 kg beras wangi
3 cawan air
2 cawan santan (ditambah garam)
1 inci halia (dimayang)
1 genggam bawang (dimayang)
1sb halba (direndam air panas)

Bahan untuk Gulai
1 inci halia (dikisar)
1 inci lengkuas (dikisar)
1 genggam bawang merah (dikisar)
10 tangkai Cili padi
5 keping Asam keping (direbus bersama ikan)
4 sudu rempah nasi dagang
1 kotak Santan MS / sebiji kelapa diperah dgn 2 cwn air
1-2 ekor Ikan tongkol (direbus bersama asam dan garam)
Gula (campur nisan – gula gerek jika ada)
Garam

Penyediaan Nasi :
Rendamkan beras semalaman
Kukus kering selama 20-30 minit
Keluarkan dan campurkan dengan 3 gelas air
Kukus semula selama 15 minit
Keluarkan dan gaulkan bersama santan dan bahan-bahan yang dimayang


Penyediaan Gulai :
Tumiskan semua bahan yang dikisar bersama rempah
Masukkan cili padi (tanpa dibuang tangkai)
Tambahkan santan dan ikan termasuk air rebusan
Tambah gula dan garam

Tips :
1. Aku x guna beras nasi dagang / beras pulut dlm resepi ni.. but hasilnya.. mm.. cuba la nak tau beh ke x (credit to my sis in law for the recipe).
2. Kesedapan nasi dagang bergantung kepada agihan asam dan gula di dalam gulai. Asam keping tu korg tambah/kurgkan la sbb mende ni ada pelbagai saiz dan jenis2 (tahap kemasaman) so susah nak bgtau actual sukatan.
3. Nak buat acar tu sng je, potong bahan2 yg korg suka, tambah cuka 1sb, gula1sb dan garam 1sk. Lebih2 kurg gitu la.. as usual agihan gula/garam tu bergantung. So rasa n adjust sendrik.
4. Bila nasi dah masak, tuangkan semua bahan yg ingin digaul di dalam besen terlebih dulu. Kemudian baru letak nasi di atas dan digaul semuanya bersama santan.
5. If nak, boleh kukus semula (utk tahan lebih lama) coz santan mentah ni sng rosak. Tapi kualiti n rasanya better yg x masak ni coz if kukus semula most prob nasi akan bertukar warna dan nampak kurg cantik.
6. Boleh juga tanak terus, tapi x pasti sukatan coz mende2 berpulut ni aku suka kukus coz baru lerai elok & berkilat. Biasanya sukatan air utk pulut 1:1. If bersantan kene letak xtra la rasanya 1:1.5.

0 comments:

Post a Comment