Puding Jagung

Wednesday, May 27, 2009
Gambar puding jagung time masak kat kg.. Time ni tgh x de mood sgt nak masak, tapi gagahkan diri gak. Nyaris2 x terambik gamba dah siap ni.. sbb tiba2 rasa loya nampak puding.. heheheh

Bahan :
1 cawan tepung kastad
1 tin jagung
2 paket santan serbuk
5 cawan air
3/4 cawan gula
1 sk garam














Kacaukan tepung kastad semua bahan² di atas api yg perlahan. 


Kacau je hingga adunan jadi cantik berkilat. Nak test kuih ni dah masak ke x, ambik sket, letak atas piring, ia akan beku dan tidak melekat jika disentuh...











Tips :
1. Boleh ganti santan dgn susu cair 1 tin or 1 kotak kecil santan. But xyah le letak garam if guna susu.. (aku prefer pakai santan, rasanya lagi lemak & x cepat muak)
2. Elok dikacau lama sikit (sampai betul2 berkilat) if x kuih ni akan cepat basi atau melekat2 waktu dipotong.

0 comments:

Post a Comment