Bubur Jagung

Sunday, May 31, 2009 0 comments
Ala.. lupa la nak ambik gambar bahan2. X pe la, bhn2 pun simple je..


2 tongkol jagung
1 tin jagung krim
1 kotak santan
Gula secukup rasa
1-2 sk garam
Daun pandan
Sedikit sagu (jika suka)
Air (if pekat sgt)

Boleh rebus dulu jagung & sagu tu dgn air kejap... if nak rebus trus dgn santan pun boleh, just make sure api x terlalu kuat, elak santan berkeladak...


Then trus je masukkan semua bahan2 lain, jagung tin, santan, gula & garam.. haa.. daun pandan gak kalu ada.

Then siap laa.. if cair lagi, bleh adjust ngan taburkan tepung gandum dlm tu (ni taktik pekatkan bubur). Tapi make sure x berketul² la.. xpon larutkan dlm air sikit then baru letak. Ok.. dah siap.!!


Tips :  Saya suka letak jagung tin tu utk naikkan rasa lemak berkrim bubur ni.  Bubur pun akan jadi lebih pekat.  Boleh abaikan jika tiada jagung tin di rumah.

Cucur Jagung

Wednesday, May 27, 2009 0 comments
Aiseh.. ada tangan kecil nak curi cucur jagung..












Bancuh tepung gandum(3/4 senduk), 5 sb gula, 1 sk garam & air.
Bila dah sebati (bancuh cair sikit) masukkan jagung yg dah dipotong dr tongkol











Tambah ikan bilis / udang (resepi asal letak fresh shrimp) & boleh tambah gak daun bawang/kucai, bwg besar yg dipotong dan cili merah. Then goreng mcm biasa.. Try le..

Sup Ayam

0 comments



Nak masak sup kene ada bahan2 ni :
- ayam (agak2 la 2/3 org makan)
- sup bunjut
- Bawang merah 5 ulas (dikisar)
- bawang putih 4 ulas (dikisar)
- Halia 1 inci (dikisar)
- Daun bawang & daun sup (dipotong)
- kiub ayam














Tumis bahan yg dikisar & sup bunjut sampai naik bau. Then masukkan ayam dan kacau2 hingga separuh masak


Tambahkan air (terpulang la nak kuah byk or sket). Then masukkan kiub ayam. Perasakan dgn garam dan tambah daun sup & daun bawang yg dipotong tadi...






Tips
1. Boleh tambah alat tumisan dgn menumis bahan tumisan sup tulang, but aku suka simple mcm ni je..
2. Boleh gak tambah carrot & kentang jika suka
3. Nak makan ngan nasi impit (soto), bihun , makaroni & seumpamanya pon ok..

Puding Jagung

0 comments
Gambar puding jagung time masak kat kg.. Time ni tgh x de mood sgt nak masak, tapi gagahkan diri gak. Nyaris2 x terambik gamba dah siap ni.. sbb tiba2 rasa loya nampak puding.. heheheh

Bahan :
1 cawan tepung kastad
1 tin jagung
2 paket santan serbuk
5 cawan air
3/4 cawan gula
1 sk garam














Kacaukan tepung kastad semua bahan² di atas api yg perlahan. 


Kacau je hingga adunan jadi cantik berkilat. Nak test kuih ni dah masak ke x, ambik sket, letak atas piring, ia akan beku dan tidak melekat jika disentuh...











Tips :
1. Boleh ganti santan dgn susu cair 1 tin or 1 kotak kecil santan. But xyah le letak garam if guna susu.. (aku prefer pakai santan, rasanya lagi lemak & x cepat muak)
2. Elok dikacau lama sikit (sampai betul2 berkilat) if x kuih ni akan cepat basi atau melekat2 waktu dipotong.

Adeehh... New Symptom?

0 comments
It has been quite a while.. not updating my blog.. So sorry guys.. Aku ngah ada penyakit baru.  Tapi still la struggling memasak apa yg patut & try utk makan.. kang makin menjadi2 lak penyakit baru aku ni. Manaleh biar perut kosong..

Kebetulan lak weekend baru2 ni balik kg, lajak sampai monday.  On Tuesday, 'penyakit' tu melanda.. goreng telur je makan anak beranak.  Nak beli kat luar pon, x tau nak makan apa.  Susah2 sgt, bantai telur je laa.. Last nite.. order pizza.. 

Arini.. termanggu2 nak lunch apa.. korek2 peti, ada baki masak lemak terung ritu.. then goreng ayam. Makanle lebey kurg.. Bistu.. cane nak update blog ni?  Naya.. naya.. actually byk planning nak masak ni.. brg2 pon dah ada.  Antaranya Cheese Triffle.. bubur jagung, cucur jagung, laksam.. etc.. Nampaknya semua kene bersabar dulu la yee.. termasukla husband ngan anak aku.. 

If betul telahan aku ni.. penyakit baru ni akan berakhir masa bulan ke-4 (lom buat test pon).. by that time perasaan loya2 ngan masakan ni maybe dah ok, cuma tahap berat yg mendadak tu sedikit sbyk melambatkan proses testing resepi.. heheh.. 

By the way.. aku still kene memasak, just limit ke makanan simple2 & yg agak2 tekak aku bleh trime.. Coz aku x berapa suka makan luar, alang2 nak makan, kene gih tpt jauh2 sket.. sambil jalan2.. hehehe.. Sbb area umah aku ni seme benda aku rasa mcm dah x menyelerakan je.. 

So xleh la nak update blog ni mcm sblm ni, sehari 2-3 resepi.. Tunggu dan lihat je laa.. 

Chocolate Moist Cake (Kukus)

Friday, May 22, 2009 2 comments

Bahan A :
1 cawan Butter
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
Dipanaskan sampai cair dgn api yg perlahan

Bahan B :
3 biji dipukul

Bahan C :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
Campurkan Bahan A dan Bahan B hingga sebati dan masukkan Bahan C
Sapukan loyang dengan minyak. Kemudiannya dikukus / dibakar
Anggaran memasak secara kukus 1 jam hingga 1 1/4 jam

Bahan Topping :

Cara 1 :-
1 Bar Coklat masakan / cocolate chip (250gram to 300gram)
1 kotak kecil krim (whipped cream)
1/4 bar butter
Cairkan coklat masakan dgn butter & tambah whipping cream menggunakan teknik double boiling. Topping ni boleh guna utk 2 biji kek..
Sapukan di permukaan kek
 (Kalau nak ganache yang pekat boleh guna 300gram, jika nak cair sedikit kurangkan coklatnya tu ye..)

Cara 2 :-
1/2 tin susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
Masakkan hingga pekat
Sapukan pada permukaan kek

Tips:
1. Hasil kek yg dikukus lebih moist
2. Saya ada terbaca whipped cream tu boleh diganti dgn susu cair.. but i've never try it
3. Double boiling tu..masak air dengan api perlahan dalam periuk, then letak lagi satu bekas besar (tahan panas) atas tu dan kacau perlahan² sampai coklat cair.  
4. Boleh kukus atas paper cup.. or bekas2 kecil ala2 cupcake..
5. Butter boleh diganti dgn minyak, tapi saya mmg guna butter sbb rasa dia lagi best.
6. If nak nampak cun sket mcm atas tu.. potong 2 kek tu then sapu topping in between cake tu then sapu kat luaran plak.
7. Decorate ngan choc rice or white choc bar (hiris nipis2 dgn pisau / peeler.. coklat bar tu akan bergulung2 kecil)..

P/s : Sorry xleh upload gambar step by step.. my fams dah muak ngan choc cake ni (officemate selalu sgt order) so.. if buat, musti x termakan.. anyway credit to my sis in law for this recipe

Terung masak lemak cili padi

0 comments

Bahan2 :
4 ulas bwng merah - dikisar
3 ulas bwg putih - dikisar
10 tangkai cili padi - dikisar
Segenggam bilis
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk garam
1 kotak kecil santan
2 biji terung 1 keping asam keping



Rebuskan semua bahan yg dikisar dgn serbuk kunyit.. then masukkan bilis.



















Dah semua tu masak (bwg & cili dah x berbau 'tengik'), masukkan terung. Agak2 terung dah lecur, tambah santan, garam & asam keping


Haaa.. dah siap..
Sedap dimakan ngan ayam goreng or ikan goreng.. dah siap lunch aku.. heheheh..








Tips :
1. Biasa masak lemak ni ditumis, tapi aku dah terbiasa rebus je.. so far ok je.. kalo u all nak tumis pon bleh je..
2. If buat masak lemak cili padi rebung. pucuk paku, etc.. jgn letak asam keping lak.. biasanya aku letak utk masakan yg ber'ikan'.. somehow rasa best plak camtu..

Cocktail Pudding/Puding Koktel

Thursday, May 21, 2009 2 comments



7 gelas air
3/4 paket agar-agar
12 sudu + - gula
1 tin Cocktail (kecil) - dimbil air dan asingkan buah
10 sudu tepung custard
1 tin Susu cair













Masak agar-agar hingga sebati
Masukkan air koktel
Masukkan juga susu cair yg digaul dgn tepung custard












Perasakan dengan gula (jgn terlalu manis)
Kacau sehingga masak (5-10 min je)
Tuangkan di dlm bekas (buah koktel boleh diletak dahulu atau di susun di atas puding di kemudiannya)
Sejukkan di dalam peti..

Tips :
1. Sukatan agar2 & kastad adalah mengikut citarasa sendiri, sometimes aku letak 1/2 paket je, tapi lebihkan tpg kastad.
2. Koktel lak aku biasa letak kat bhgn bwh sikit then susun lak kat atas puding tu kemudian.
3. Tuang adunan dlm cup kecil atau bekas kecil & boleh dihidang terus mcm tu or guna acuan agar2.
4. Nak potong lak, terbalikkan dr bekas then trus je potong.. (kat rumah we all cedok ngan sudu je...)..hehhe..

p/s : Resepi ni asalnya dr ghumet aku .. time tu aku buat open house, dia bwk puding ni.. laku sakan...

Kari Ayam

0 comments
Ni kari roti jala tadi.. sama je.. tapi biasa utk roti jala, kentang tu aku potong dadu. Sng sket la nak makan..

Dikisar - 5 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inci halia
Ayam 2/3 org makan
2 biji ubi kentang
1 bungkus serbuk kari
Minyak utk menumis
Alat menumis (bhn2 sama mcm tumisan sup tulang) - jika ada
1 kotak santan (kurg pon ok je)


Tumis bahan yg dikisar sehingga wangi
Masukkan rempah kari
Masukkan 1/2 cwn air
Pastikan bhn2 pecah minyak (berbau harum dan naik minyak). Mcm dlm gambar ni






Masukkan daging ayam & kentang
Tunggu hingga separuh masak, boleh la masukkan garam
Kalau pekat sgt tambah lagi air secawan 2
Pastu.. last sekali letak santan.. mendidih je, tutup api





Tips :
1. Ikut mak aku, dia akan mayang alat2 tumis tadi & dia akan blend gak utk dibancuh dgn serbuk kari. Tapi aku suka skali arung je.. mcm ni..
2. Alat2 penumis kalo nak betul2 complete byk spices nak kene letak mcm kayu manis, bunga lawang etc.. (sama je mcm alat penumis sup, boleh belek bungkusan sup bunjut tulang). If x de pon boleh je..
3. Mak aku suka tambah kerisik nak sedapkan kuah.. but aku x letak sbb biasanya kari aku ni akan pekat gila.. if tambah kerisik, lagi la pekat.. so.. kalu suka boleh la adjust kuah.
4. If suka pedas, boleh letak cili kering sket dlm bahan kisaran tadi
5. Ada org suka letak asam keping, asam jawa / serai.. maybe nak hilangkan hanyir kot. Tapi aku selalu guna petua ni, if ikan guna asam dlm masakan, if ayam/daging, guna halia.. terpulang la taste masing2...
6. Kari ni dah cukup pekat walaupon x letak santan.. so x perlu byk2 santan atau guna santan yg cair je.. (if kari mamak lgsung x bersantan)

Roti Jala

Wednesday, May 20, 2009 2 comments


Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
2 sb marjerin
1 sk garam
sedikit pewarna kuning/kunyit serbuk
1 biji telur
2 1/2 cawan air




Penyediaan
Blend semua bahan sehingga sebati & tapis
Panaskan pan dan sapu sedikit minyak, then menjala la atas tu..
Bila masak, adunan tu akan lekang sendrik (xyah susah payah nak korek), tunggu je & jgn alihkan..


Teknik 1












Boleh lipat terus atas pan mcm gambar atas ni (lipat dua then lipat lagi sekali)

Teknik 2

Or lipat kiri kanan, then gulung (ikut suka la nak teknik mana)
Gambar yg dah siap tu guna teknik 2












Tips
1. Jgn bimbang jika tepung x nak keluar, basuh & pastikan semua lubang acuan tidak tersumbat
2. If adunan sangkut2 gak, tambah air sikit. Kalu laju semacam je dia turun, tambah tepung sket.. kiranya kepekatan tpg tu la menentukan roti tu jadi jala ke x..
3. Best dimakan ngan kari daging/ayam (boleh refer next post utk resepi kari).

Daging Goreng Kunyit

0 comments

Bahan2 simple je..
Daging agak² 2-3 org makan
Bawang merah 3 ulas (dimayang)
Bawang putih 2 ulas (dimayang)
Halia 1 inci (dimayang)
1/2 sk serbuk kunyit
6 biji cili padi (diketuk/belah)
1/2 batang carrot
sedikit kobis/kacang panjang


Penyediaan
Gaul daging dgn garam & kunyit
Tumis semua bahan yg dimayang
Dah naik bau, masukkan daging & goreng sampai empuk
Masukkan bahan²lain & goreng sekejap


Tips
1. Boleh juga tumis bhn tanpa perap daging then terus je goreng.
2. Sayur² tu just as extra bahan.. lengkap satu hidangan ada daging ngan sayur, kira hidangan shortcut la ni.. hehehe
3. If nak bg ada rasa lemak² manis sket, renjis kicap manis time last² tu..
4. Kalau suka tumbuk sedikit jintan manis & tambah dlm masakan.

- Satu lagi cara, blend bwng putih, bwg merah, cili padi, kunyit & garam , letak sedikit minyak & masak sehingga daging lembut.  Tambah sedikit kicap manis jika suka.  



Cucur Udang

Tuesday, May 19, 2009 0 comments
5 mins prep tu valid utk cucur je.. kuah tu kira timing lain la plak kan. Ye la.. maybe x nak makan kuah kacang ke.. Tapi aku suggest elok try sbb rasa dia lain dr makan ngan sos tu.. Sapa org utara tau la kot. Dorg served cucur udang yg dipotong2 dgn sengkuang & timun, then tambah kuah kacang ni.

Penyediaan cucur Udang


2 cawan tepung gandum
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk garam
1 sb gula
1 biji telur (x nak pun x pe)
1 1/2 cawan air (kalo pekat, bleh tambah)
Gaul rata

Dah rata tu, masukkan lak segenggam udang (shrimp or udang biasa). Byk pon xpe..
Daun kucai secukupnya
Tauge jika suka




Goreng dgn minyak yg byk (deep fry)
Pastikan minyak betul2 panas sblm menggoreng
Tunggu sehingga cucur bertukar menjadi agak garing sblm diangkat.





Penyediaan Kuah
1 biji bwg besar (dimayang)
1 genggam cili kering (digunting & dibasuh)
1 cawan kacang tanah (dimasak & ditumbuk)
1 cawan air




Goreng bawang besar hingga garing
Goreng cili kering hingga garing
Kisar kedua2 bahan /tumbuk (cili kering goreng sng ditumbuk)






Masukkan kesemua bahan tadi di dalam periuk
Tambah garam & gula
Titipkan sebtg serai dah rebus sekali (jika suka)
Masak sehingga pecah minyak
Tambah air jika terlalu pekat







Tips
1. Boleh ganti udg segar dgn udang kering (sedap gak camni) or campur.
2. Mak aku biasa letak ibu roti/mauripan sikit nak bg lagi lembut - nak try boleh la
3. Boleh gak rebus dulu udang tu & air dia jadi bancuhan tepung then campur balik udang dlm tu.
4. Kuah ni boleh guna utk 2/3 kali serve.. biasanya aku akan pack asing2 utk sekali makan & bekukan. Bila2 nak makan cucur udang ambil satu pack panaskan je..

Nasi Goreng Alabama

0 comments

Bunyi mcm gempak je.. Akupon camtu gak masa mula² dengar dulu.. order punya order, nasi goreng sardin rupanyaa... xpe la.. janji sedap




Nak senang.. makan nasik berlauk sardin dulu hari sblm tu (dah x de idea nak makan apa).. aku masak tin besar then baki bleh buat bahan nasi goreng



Bahan2 sng je.. sardin x abis semalam, sayur smlm gak (dah masuk peti) ngan nasi putih (yg ni baru masak). Then letak sket minyak & sardin, pecah2kan isi sardin.



Tambah nasi putih gaul rata, masuk sayur , adjust garam & renjis sket kicap manis. Beres...





Tips
1. If x nak buat nasi goreng, boleh ganti ngan makaroni, jadi makaroni goreng. If nak sayur, potong la carrot & sayo2 apa yg ada kat umah tu.
2. Biasa time masak sardin tu, aku dah tumis ngan bwg putih, merah then cili padi & sikit air asam jawa, bwg besar, garam.. mak aku suka masak camni.. best la plak.
3. Nasi goreng ni best kalu serve ngan keropok ikan..